En blog om heste og ridning

Billig bomløs sadel overrasker i test

Hvis du interesserer dig for bomløse sadler, så har du sikkert set en billig bomløs sadel under navne som “Freemax” eller “Expert”, der kan købes på eBay, Amazon m.fl. men som også forhandles i mange webshops til lav pris.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, at man kan købe en sadel til under 500 kr., og det er det også, for når du køber på Amazon eller eBay, så kommer der ofte fragt og måske også told oveni, og så er det lige pludselig ikke helt så billigt.

Jeg har ofte tænkt på, om de sadler overhovedet var noget værd. Jeg har på de sociale medier og diverse forums set at sadlerne fået en hård medfart. Nogle mener ligefrem at sadlerne er skadelige for hesten. Det er dog også mit indtryk, at mange af dem, der udtaler sig om sadlen reelt aldrig har prøvet den.

Tysk webshop med service i bund

Jeg besluttede derfor at jeg ville prøve at købe en billig bomløs sadel. Det skulle selvfølgelig være BILLIGST muligt, også når fragt og told m.m. var regnet med. Det billigste blev at bestille fra en tysk webshop. Når du handler i et EU-land, skal du ikke betale told, og du er (i princippet) beskyttet af europæisk lovgivning i forhold til produktsikkerhed m.m.

Sadlen var lang tid undervejs, og jeg måtte rykke butikken for den (på tysk), selvom jeg havde betalt. Da den endelig kom frem, var det ikke i den farve, jeg havde bestilt, Det kostede en mindre formue at sende den retur, og da shoppen i forvejen havde smølet med at sende sadlen, så jeg var bange for, at jeg aldrig ville få mine penge igen, hvis jeg sendte den retur. Jeg besluttede derfor at leve med farven (koboltblå – min hadefarve). Det kommer der af at være nærig!

En billig bomløs sadel af skum, velcro og stof

Mit første indtryk af sadlen var at pris og kvalitet passede sammen. Den var ikke super pænt lavet/syet, men det så trods alt solidt og ordenligt ud. Oversiden var i micro suede (ruskindsagtigt stof) og koboltblå (yikes!) syntetisk stof med huller. Undersiden er uden paneler og dækket af syntetisk plys. De medfølgende webbers i micro suede var meget lange, så jeg måtte i gang med hultangen.

Jeg har ofte hørt, at denne type sadel bliver kaldt en “papsadel”. Den er meget let (ca. 3 kg) og har en papagtig lyd, hvis man giver den et smølfespark. Det er dog ikke pap men skum, den er lavet af. Den har en skumbase med gjordstropper og velcro på toppen. Ovenpå velcroen sidder, der et åbent stigeremsophæng, der kan flyttes frem og tilbage. Der sidder også et kopfjern, der kan tages af og justeres (med muskelkraft). Ovenpå basen, stigeremsophænget og kopfjernet sidder sædet fast med velcro. Sædet kan rykkes lidt frem og tilbage at efter smag.

Selve basen er 55 cm lang, men sædet er noget mindre. Det hed 18”, men de er lidt små i størrelsen, så den svarer mere til 17.5” i almindelig sadel. Jeg bruger normalt 17 eller 17.5 i sadel, og jeg synes denne 18” er fin dog til den rummelige side. Selvom anlægsfladen er lang, så husk på at en blød, fleksibel bomløs sadel som denne fordeler vægten nogle cm udover det område, du sidder på og ikke på hele sadlens flade, så gå ikke i panik, hvis sadlen ligger lidt ud på skulderen eller ud over det bagerste ribben, det vigtigste er, hvor DU sidder og hvor stor DIN numse er. Og husk at du ikke kan trylle din numse mindre ved at vælge en sadel med kortere anlægsflade. Bum.

Lidt tilvænning er påkrævet med bomløs sadel

Sadlen var lidt uformelig til at starte med og lå underligt på hesten. Sædet er hæftet på med velcro, og det knitrer en del i begyndelsen. Ellers synes jeg faktisk sadlen var ret behagelig at sidde i. Efter nogle ture i den, formede den sig fint efter hesten og efter min bagdel. Jeg fik justeret stigeremsophænget og sædet lidt frem og tilbage, og så pillede jeg kopfjernet ud, da jeg ikke kan se, at det har nogen funktion.

Efter at have redet sadlen lidt til, er jeg faktisk blevet overraskende glad for den. Den er utrolig behagelig at sidde i og testhesten (Kornela) er også helt tilpas med sadlen. Dog oplevede jeg ét problem. Nogle gange så gled stigeremmen ud af stigeremsophænget under letridning. Sadlen er blød og eftergivende og Kornela er lidt svagrygget, hvilket gør at stigeremsophænget kommer til at ligge lidt “op ad bakke” og når jeg så rejser mig i stigeremmene, ja så glider stigeremmen af og til ud. Jeg løste problemet ved at vende stigeremsophænget om, så åbningen peger fremad. Det er selvfølgelig ikke efter bogen i forhold til sikkerhed, men jeg rider ALTID med sikkerhedstigebøjler.

Åbent stigeremsophæng på en bomløs sadel som sidder omvendt for at forhindre stigeremmen i at falde ud

Underlag og gjord

Der fulgte en gjord med til sadlen, men jeg er lidt emsig, når det kommer til gjorde, så den har jeg ikke brugt, men benytter i stedet en neoprengjord.

Underlag… ja det er jo lidt af en jungle når du rider bomløs. Jeg skal ikke komme ind på de forskellige typer her, det må blive et andet indlæg. Jeg har bruger i øjeblikket et LeMieux Dressurunderlag X-Grip, Twin under skumsadlen. Jeg bruger i øvrigt det samme under min Contactsadel og jeg knuselsker det. Det er dyrt (dyrere end skumsadlen), men det er så meget pengene værd!

Den ultimative test: 4 timer i en bomløs sadel

I maj måned skulle jeg på en længere ridetur med min niece og hendes veninde til stranden. Jeg besluttede at udsætte skumsadlen for den ultimative test. Det blev til 4 timer i sadlen, og den gode nyhed: Jeg var ikke det mindste øm og det var Kornela heller ikke.

Jep, skumsadlen er kommet for at blive, den holder nok hverken et helt eller halvt liv, men den er faktisk god til prisen, og når denne sadel er slidt op, så køber jeg en ny i den rigtige farve, også selvom jeg må give lidt mere for den i en ordentlig webshop, der rent faktisk sender tingene til tiden og i den rigtige farve og måske også taler dansk…

Her kan du købe en billig bomløs sadel

Jeg kan ikke anbefale at købe sadlen i den tyske webshop, hvor jeg købte, men der findes masser af andre tyske webshops, der forhandler sadlen, så der kan du evt. prøve lykken, hvis du er nærig. Jeg har efter testen, selv taget nogle sadler hjem i min webshop. Så støt en “fattig” blogger og køb den hos mig, jeg tilbyder 14 dages returret og gratis fragt 🙂

Der findes også andre, der forhandlere lignende sadler i prislejet 1500-3000 kr., men se dig for, de florerer i mange udgaver, og det er ikke sikkert at en lignende sadel er i samme kvalitet, som den jeg har prøvet.

Du kan også købe på eBay, søg på “Expert Baumlos”. Sørg for at vælge en “Item location” indenfor EU, så slipper du for en ekstraregning på told og moms. Jeg har ikke selv prøvet at handle på eBay, så evt. gode råd må du finde et andet sted.

Tips til dig der vil have en billig bomløs sadel

Skulle du føle dig fristet til at prøve en billig bomløs sadel, så har jeg lige et par tips til dig:

 • Indstil dig på at sadlen skal “rides til”, regn med 6-10 timer i sadlen før den former sig ordentligt og velcroen holder op med at knitre
 • Brug de medfølgende webbers eller køb et par webbers. Almindelige stigeremme kan forårsage trykninger af hesten, fordi rytteren sidder ovenpå spændet (gælder i øvrigt alle bomløse sadler)
 • På nogle heste kan stigeremmen lettere glide ud af stigeremsophænget, vend evt. stigeremsophænget, så åbningen vender fremad eller køb et lukket stigeremsophæng. Husk sikkerhedsbøjler!
 • Brug et trykfordelende sadelunderlag eller trykfordelende sadelpad, hvis du vil ride letridning og let sæde eller hvis din hest er meget markeret eller muskelfattig.
 • Fjern kopfjernet. Kopfjern hører efter min mening ikke hjemme i en bomløs sadel, justér hellere sadlen med et korrektionsunderlag.
 • Undgå at tage sædet af og på alt for mange gange, da det slider på velcroen og sørg for at holde velcroen ren. Hvis velcroen bliver slidt op eller fyldt med snavs, er sadlen færdig.
 • Vær indstillet på at sadlen har en begrænset levetid. Hvor længe den holder er svært at sige, jeg brugt min siden januar, så det er 8 måneder og den er stadig pæn og helt formfast. Jeg vil skyde på at sadlen har en levetid på 2-5 år afhængig af, hvordan og hvor meget den bruges. Tænk samme holdbarhed som et par kondisko.
 • De medfølgende webbers samt gjorden er ikke noget at råbe hurra for, brug hellere noget andet.
 • Sadlen er velegnet til turridning, distanceridning (L-niveau) og hyggeridning. Skal du starte stævner i spring og dressur, så er det ikke med denne sadel du skal vælge.

Læs også

Det bomløse sadelmareridt

Stigebøjler i lammeskindssadel- må man det?

4 reaktioner

 1. Hej..
  vil du anbefale den her til en meget meget rund nordbagge, der går elev ridning?
  Mvh Helle

  1. Hej Helle,
   jeg synes sadlen passer perfekt til runde heste, som ofte er for brede til almindelige sadler, og hvor sadlen glider frem og generer skulderen. Med en skumsadel er der ikke noget, der generer, og man kan evt. sætte sædet lidt længere tilbage, hvis sadle glider frem. Jeg tror dog hurtigt sadlen vil blive slidt op, hvis den bruges til rideskole, da oversiden er stof. Jeg har en anden skumsadel i min webshop med overside i læder, som hedder Cozy, den tror jeg bedre kan holde til rideskolebrug og den vil også være nemmere at holde ren. Den har desuden bedre og stærkere gjordstropper end Expert 🙂

 2. Hejsa 😃
  Jeg overvejer at købe en bomløs sadel, enten en Expert eller en Freemax til at tilride min pony/hest med – eller jeg har 2, der skal tilrides 😉 De skal gå med den det første årstid til to. De er henholdsvis 143 og 148. Vil du stadig anbefale disse to typer sadler ift. længden? Du skriver om trykfordelende underlag – jeg har en gelpad. Vil du tro, at det er ok, eller vil du vurdere, at et underlag er bedst?
  Mvh.
  Kristina

  1. Bomløse sadler fordeler generelt ikke vægten på samme måde som en bomsadel. I en bomsadel fordeles vægten ligeligt over hele anlægsfladen (hvis den altså passer hesten), i de fleste bomløse sadler fordeles vægten på det område rytteren sidder. På en Expertsadel er basen 55 cm lang mens sædet er 45 cm. Sadlen er lavet i fleksibelt skum og former sig efter hesten og rytteren. Derfor vil jeg sige at “anlægsfladen” er 45 cm på sådan en sadel. Det er dog vigtigt at sadlen placerer rytteren på det rigtige sted på hesten. Hvis sadlen placerer rytteren udenfor hestens sadelleje, så kan det godt give problemer. Man kan hive hele sædet af og rykke det nogle cm frem eller tilbage på en Expertsadel og på den måde kompensere lidt for hvor sadlen naturligt lægger sig på hesten. På min haflinger har sadlen tendens til at glide lidt frem og det har jeg løst ved at placeres sædet nogle cm længere bagud. Så hvis dine heste har et sadelleje på 45 cm eller derover, så tænker jeg at en Expertsadel ville kunne passe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *