Hvis du tror, at en lang man kommer af sig selv, kan du godt tro om. Det kræver omhyggelig pleje og fodring at få en hest med flot man.
Sørg for at foderet er i orden
Hvis hesten ikke får de vitaminer og mineraler, den har brug for, kan det hurtigt ses på pelsen og hårpragten. Vil du have lang man på hesten, så skal den have godt foder. Det er ikke så indviklet: Grovfoder af god kvalitet f.eks. wrap eller hø. Grovfoderet skal suppleres med et vitamin og mineraltilskud blandet i f.eks. roepiller. Er du ekstra nørdet, så køber du kun grovfoder med analyse, således at du kan balancere vitamin- og mineralindtaget. Grovfoderet er faktisk det vigtigste og bør udgøre størstedelen af hestens foderindtag, hvad du vælger “drysse oven på” grovfoderet i form af müsli og foderblandinger er mindre vigtigt. Grovfoder, grovfoder grovfoder!
Der er mange som også giver hesten et tilskud af biotin for at få lang man. Jeg har ikke selv erfaringer med biotin, men jeg planlægger at lave en test til efteråret, når jeg igen har fuld kontrol over foderindtaget, insekter m.m. Så vil jeg måle forskellen i vækst mellem en periode uden biotin og en periode med biotin på samme foder. Tilmeld dig nyhedsbrevet, så kan du få besked, når jeg får det lavet.
Børst lang man med måde og brug et produkt
En lang man skal børstes med måde. Hvis du børster hårdt og hyppigt, vil manen blive slidt og tynd. På Kornela ordner jeg man og hale 1 gang om ugen. Jeg vasker ikke i vinterhalvåret, men jeg bruger Blue Horse Supershine i man og hale. Jeg synes den er rigtig god og drøj i brug. Den holder manen blød og smudsafvisende i over en uge. Jeg har prøvet andre “detanglers” produkter, men jeg synes Supershine er den bedste og pengene værd. Min dunk holder i et halvt år.
Vil du gerne skåne manen meget, kan du nøjes med at børste med en blød børste og udrede knuder med fingrene. Har din hest ligesom min en mere fyldig robust hårpragt, kan du bruge en man og haleboerste. Den ligner en forvokset hårbørste.
I videoen herunder kan du se hvordan jeg ordner man på Kornela
Flette eller ikke flette
Der er mange, der fletter manen for at forhindre den i at filtre. Så er manen kun løs, når de skal vise sig frem. Det har jeg aldrig gjort det så meget i, jeg synes min hest skal være smuk hele tiden, der er jo heller ikke meget sjovt ved at være langhåret, hvis du altid sætter det op i en knold… Jeg kigger til hestene utallige gange i løbet af dagen, og jeg elsker bare, når jeg kan se Kornelas lange hvide man lyse op i alt det grønne – så nul fletninger her.
Hold øje med utøj og manspisere
Hvis hesten får lus eller er følsom overfor sommerens stikkende insekter, så kan en smuk prinsesseman forsvinde over natten, fordi hesten har gnubbet den af i en rus af kløe. Jeg synes, det nemmeste middel at bruge mod lus, er en dobbelt pipette Frontline eller lignende loppemiddel til store hunde. Så er lusene væk indenfor 24 timer. Snak evt. med din dyrlæge om dosering m.m. Er det stikkende/bidende insekter, der er problemet, så findes der mange midler mod det, som jeg slet ikke kan nå at dække i dette indlæg. Prøv lykken med insektspray.
Ligeledes skal du også holde øje med manspisere! Nogle heste, nok mest ungheste kan godt i leg og kådhed bide manen af hinanden. Vil du have lang man på din hest, så må den ikke komme i dårligt selskab med manspisere!
Genetisk disponeret for lang man
Nogle heste er ikke disponeret for kraftig man og hale. Min oldenborger Monique har en meget beskeden pandelok, og det bliver næppe anderledes lige meget, hvor mange tilskudsprodukter jeg propper i hende. Så inden du river håret af dig selv over din hests manglende hårpragt, skal du overveje, om din hest overhovedet er disponeret for kraftig man og hale. Mange ponyer, naturhesteracer, koldblodsheste og spanske heste er genetisk disponeret for kraftig hårvækst. Fuldblods- og varmblodsheste har ofte en beskeden hårpragt, men du kan godt finde eksemplarer, der har potentiale til at gro lang tyk man.