Løsdrift er en opstaldningsform, hvor dyrene har mulighed for at gå frit rundt mellem hinanden døgnet rundt. Som regel, men ikke altid, er der adgang til både et indendørsområde og en fold. En løsdrift kan indrettes på mange måder.
Hvorfor løsdrift?
Løsdrift er en rigtig god måde at holde hest på, som giver dem masser af livskvalitet. Denne form for hestehold har uden tvivl langt flere fordele end ulemper.
Fordele
- Hesten kan røre sig døgnet rundt – minimerer risikoen for forstoppelseskolik
- Luftvejsproblemer, vævning og krybbebidning minimeres
- Større livskvalitet for hesten
- Hesten er roligere, fordi den får mere motion
- Hestene skal ikke lukkes ud og ind
- Øget motion giver bedre hovkvalitet
- Det er nemmere at muge med maskiner
- Hesten har socialt samvær med artsfæller
Ulemper
- Foderindtaget er svært at styre – måske er hestene ikke i optimal foderstand
- Større foderforbrug
- Større slid på foldene i vinterperioden
- Hestene kan bryde ud af folden om natten
Alle heste kan gå i løsdrift. Jeg har set store ædle varmblodsheste, der uden problemer har gået i løsdrift uden dækken en hel vinter. Heste, der har svært ved at holde huld, eller heste der rides meget i ridehus, kan dog med fordel bruge med dækken.
Mere foder
Heste i løsdrift kræver mere foder. Jeg har hørt tal, der siger omkring 30% mere. Pengene er dog hurtigt tjent ind på færre dyrlægeregninger, strøelse og smedeudgifter. Hesten bruger det ekstra foder til at holde varmen. Det kan være meget forskelligt, hvor meget vinterpels hesten sætter. En kortpelset hest har som udgangspunkt brug for mere foder. Men igen er det meget individuelt, hvor godt hesten udnytter sit foder. Det er heller ikke helt ligegyldigt, hvad hesten får at spise. Det er vigtigt at foderet er fordelt på hele døgnet, og at det har en lang tyggetid. Det holder hestens forbrænding oppe døgnet igennem.
Løsdrift giver ikke flere foldskader
Nogle hesteejere er meget skeptiske overfor at lade deres hest komme i løsdrift. Måske står deres hest på stald og kommer på fold nogle timer om dagen. De oplever ,at hesten kun kan enes med nogle bestemte heste, og at hesten ofte får foldskader. Tanken om at hesten skal gå sammen med en hel flok heste 24 timer i døgnet, virker skræmmende. Det må jo give mange flere foldskader – Nej tværtimod!
Mange af de foldskader, man ser hos staldheste, kan undgås ved løsdrift. Når staldheste lukkes på fold opstår der ofte en vild stemning hos hestene. Den opsparede energi fra 20 timer i boks skal ud på én gang. Hestene løber ud, hopper og springer rundt i folden i samme øjeblik, de bliver sluppet løs. Dette sker naturligvis uden opvarmning, hesten har jo stået stille i en boks i flere timer. De får således let en forstrækning, forvridning eller lignende. Samtidig skal hestene også finde deres plads i hierarkiet sammen med de andre heste. Dette hierarki er bestemt ikke fastlagt på samme måde som hos løsdriftheste, der går sammen altid. Hos staldhestene vil man således opleve flere konflikter mellem hestene med foldskader til følge. Hele dette optrin omkring udlukning og indlukning er ofte ledsaget af stress hos hestene. Der er altså mange gode grunde til at vælge løsdrift.