Heste med vinterpels kræver særlig pleje, og det kan være et stort arbejde i muddersæsonen. Selvom hesten bare går som foldbums, er det vigtigt at få striglet den med jævne mellemrum.
Sådan fungerer hestens vinterpels
Hestens vinterpels består af en tæt dunet underpels og en længere dækpels. Dækpelsen har et fedtlag, der gør den vandskyende og beskytter hesten mod at blive afkølet i regnvejr. Underpelsen fungerer som en luftig isolerende dyne og beskytter mod blæst og lave temperaturer. Alt efter om det er koldt eller varmt, kan hesten rejse eller lægge pelsen ned. I hård frost vil man opleve, at hestenes pels stritter i alle retninger, og de ligner tykke bamser. På denne måde bliver det isolerende luftlag i pelsen tykkere, og hesten kan holde på varmen
Læs mere om hestens evne til at regulere sin kropstemperatur
Problemer med vinterpels
Når hesten kommer ud i vinterhalvåret, kan de blive helt utroligt beskidte. Hvis hesten er smurt ind i mudder, vil pelsens evne til at lægge sig og rejse sig blive hæmmet, og hesten evne til at regulere sin kropstemperatur bliver forringet. Derfor er det vigtigt, at få fjernet det værste mudder en gang i mellem.
Et andet problem med vinterpels er, at hestene kan have svært ved at komme af med døde hudceller. Dette kan give grobund for lus og skab.
Plastikstriglen er dit vigtigste redskab
Når du strigler vinterpelsen, skal du fjerne mudder og snavs, men undgå at strigle dækhårenes fedtlag af. Plasticstriglen er et ideelt redskab. Plastikstrigler fås i enhver rideudstyrsbutik, der dog forskel på kvaliteten! Vælg en strigle i kraftig hård plastik med lange tænder,så du er sikker på, den kan komme i bund og løsne døde hudceller. På nogle plastikstrigler er den flap, der sidder mellem fingrene, når man holder striglen i hånden meget lille, og det gør at den er svær at holde på. Vælg en strigle med stor kraftig flap, så kan du bedre lægge kræfter i, når du strigler.
Du kan nemt fjerne hår og snavs fra plasticstriglen ved at banke den mod en hård overflade f.eks. staldgulvet eller en hegnspæl.
Magicstriglen tager det med småt
Denne magicstrigle er super effektiv til at fjerne mudder i hovedet og på benene, hvor den almindelige plastikstrigle godt kan virke lidt grov. Om sommeren fjerner jeg først mudder med plasticstriglen og tager derefter det fine snavs med en tæt blød naturhårsstrigle. Den er dog ikke hensigtsmæssig at bruge om vinteren. Dels kan den slet ikke komme ind i pelsen, og dels fjerner den det vigtige fedtlag på dækpelsen. I stedet bruger jeg magicstriglen, som tager det snavs, plasticstriglen er for grov til at få fat i.
Løse hår kan være svære at fjerne fra magicstriglen, og du kan med fordel bruge et afstrygningsjern.
Genstridige mudderkager
Mudder kan sætte sig som hårde kager i pelsen, især under maven og på bagparten. Det er umuligt at fjerne med en strigle, og synes næsten at være limet fast. Vask af heste, der går ude om vinteren er no-go, de risikerer at blive stærkt afkølede. Jeg plejer at bruge en lille legetøjsspand og en opvaskebørste til at pletvaske de værste mudderkager. Hvis du sjatter lidt vand på, og lader det sidde og trække, kan mudderet ofte strigles væk lidt efter. I frostvejr skal du helt undgå vand.
I slemme tilfælde kan du være nødt til at klippe mudderkagerne af. Det kan være svært at komme til med en saks, da du risikerer at klippe hesten i huden. I stedet kan du bruge en mankniv til at tage kagerne af med. Det vil efterlade hesten med en hakket vinterpels, men det vil vokse ud igen i løbet af nogle uger.
I meget grelle tilfælde, hvor hesten har være forsømt, og hele pelsen er en stor mudderkage, må man klippe pelsen med maskine og smide et dækken på bagefter.
Tip! Opvaskebørsten er i øvrigt også god til at fjerne mudder fra hovene. Den hårde plasticbagside er god til at skubbe mudderet af hoven og bagefter kan man vaske den ren med børstesiden.