Os, der har heste med vinterpels, er ikke i tvivl om, at fældningssæsonen er i gang. Det kan være et rent helvede at fjerne vinterpels på sin hest. Når man strigler, bliver striglen efter få strøg fyld op med hår, som man så tømmer for at strigle et par strøg igen og så tømme osv. osv. i en uendelighed. Efter kort tid ser det ud som om, man har pelset en isbjørn på striglepladsen. Selv er man lodden fra top til tå og det klør, og det sidder i munden og i øjnene og i næsen. ARRRG!
Fjern vinterpelsen med et afstrygningsjern
Jeg bruger flittigt afstrygningsjernet til at fjerne hår fra striglerne og en dag slog det mig, at man nok kunne springe striglen over og bare stryge hesten med afstrygningsjernet. Det er altså ret effektivt til at fjerne vinterpels! Mange gange løsnes hårene blot uden at sætte sig fast i jernet, og det, der sætter sig fast, er nemt at fjerne, meget nemmere end at tømme en almindelig plastikstrigle. Da afstrygningsjernet er af metal, kan det kun anbefales til heste med kraftig vinterpels, men det er vel også dem, der er værst at ordne, når de fælder.
Et lidt dyrere og mere effektivt alternativ er den efterhånden ret kendte Slekeez.
Praktisk rumdragt AKA regnkedeldragt
I efteråret investerede jeg i en regndragt. Den er blevet helt uundværlig, skal jeg hilse og sige. I vinters da mudderet var på sit højeste, og alt bare var vådt og snavset, så var det nemt og hurtigt at trække denne dragt ud over mit almindelige tøj og så bare møge sig til uden at bekymre sig om tøjvask. Den er også helt fantastisk omend lidt varm her i fældningssæsonen. Når jeg har den på, undgår jeg, at mit tøj bliver fyldt med hestehår. Den får mig ikke til at se synderlig smart ud, men den er bare utrolig praktisk. Jeg kan godt lide praktisk.
4 Responses
I de stalde hvor jeg er kommet, har det altid heddet et afstrygningsjern og blevet brugt til at “afstryge” striglerne og altså ikke direkte på hesten. Jeg så et program i fjernsynet for nogle år siden, hvor en ældre mand havde en arbejdshest, der skulle til skue og den havde vist ikke været ordnet i et stykke tid, og han brugte også aftrygningsjernet (eller kostriglen) direkte på hesten. Ellers har jeg faktisk aldrig set nogen bruge denne type strigle på hesten, men den er i hvert fald effektiv 🙂
Okay ? Jeg har brugt den i ca. 25 år og ved min farfar også brugte den før jeg blev født ?
He he, ja den er nok gået lidt i glemmebogen nogle steder. Mange heste bliver jo klippet i dag, og så er den jo nok lige lovlig hård.
Afstryninsjern ??? Er det den jern strigle der ligge på træblokken ?
Så er det jo en ganske almindelig kostrigle og og er blevet brugt i mange år til heste der fælder ?