En blog om heste og ridning

Endelig tør bund i løsdriften

Jeg har mine heste gående i løsdrift. Meget enkelt: en fold, et mudderfrit område med armeringsriste i jorden hvorpå der står et rummeligt læskur. I bunden af læskuret har jeg gennem flere vintre brugt halm som dybdestrøelse, og har muget i bund 2 gange i løbet af vinteren.

I år har jeg dog haft stor succes med at skifte halmen ud med staldmåtter og tørvestrøelse.

Jeg har siden dette indlæg er blevet skrevet gået tilbage til halm. Læs gerne Staldmåtter som bund i løsdrift med jordgulv

Halm som strøelse gav problemer

Valget faldt på halm, fordi vi selv laver det. Det er jo nemt og billigt. Hestene elsker halmen, både at ligge i den og æde af den. Ulempen har været, at hestene åd alt strøelsen i løbet af natten, og så var bunden helt snavset og fugtig om morgenen. Jeg forsøgte at strø endnu mere, hvilket bare fik hestene til at æde endnu mere. Udover at æde halmen yndede hestene også at bruge hestehuset som toilet. Jo mere halm de åd, jo mere sked de.

Vi kom altså ind i en ond cirkel, hvor de grådigt åd al halmen og stod om morgenen med tykke halmvomme på en overskidt fugtig bund.

Læskuret skal ikke være toilet

Det er meningen, at hestene skal bruge huset, når de har brug for det, f.eks. når det regner eller blæser meget. Til gengæld skal det helst ikke bruges som toilet, for jeg vil gerne slipper for at muge hele tiden. Desuden er det ret ulækkert, når de lægger sig i deres eget lort. De kommer til at lugte fælt og er svære at strigle rene. Der er heller ikke særlig sundt for hovene at stå på en overskidt bund.

Tørvestrøelse med begrænset succes

I denne vinter ville jeg derfor prøve noget nyt. Jeg bestilte en palle med tørvestrøelse, som jeg har hørt meget godt om. Det skulle være godt for hovene og forebygge sur stråle. Fordelen ved tørv er jo også, at de ikke æder af den. Derudover har tørv en væsentlig større sugeevne end halm. Planen var at lave en tyk bund, og så fjerne klatter hver dag.

Jeg fyldte godt på, men i det våde efterår blev bunden ved med at være fugtig. Den var umulig at muge, for hestene æltede bare tørv, lort og tis sammen til én stor stinkende svampet svuppende masse. Jeg fyldte ekstra med tørv på, og snart begyndte vi at nærme os grænsen for den tilladte loftshøjde, og alligevel sagde det svup svup, når man gik rundt i hestehuset.

Jeg tror en del af problemet var, at hestene stadig benyttede læskuret som toilet. De kunne stå i den modsatte hjørne af folden og så alligevel jokke hele vejen hen til læskuret for at tisse. Jeg tror også, at tørven sugede fugten op fra jorden og luften. Jeg ved, at der i våde perioder kan stå lidt vand i huset, når der ikke er strøet, og muligvis har tørven bare suget vandet op og holdt på det som en svamp.

Tør bund med staldmåtter og tørv

Til sidst mugede jeg tørven ud. Herefter lagde jeg nogle gummimåtter, som jeg købte for nogle år siden, for at erstatte dem med strøelse. Dengang blev måtterne meget våde, og virkede ikke efter hensigten.

Denne gang valgte jeg at kombinere måtterne med tørven, og det fungerer! Jeg renser måtterne for møg, og det er nemt, selvom hesten har jogget rundt over det hele. Jeg samler det med en gammel sneskovl, det tager et øjeblik. herefter strøer jeg med et tyndt lag tørv. Kun lige så det suger fugten. Det virker sgu!

Hestene kan ikke lide at tisse på måtterne, fordi det “plasker”, så det ordner de andre steder. Der er ikke noget  spiseligt i huset, og nu hvor det hverken er toilet eller foderplads, så tilbringer hestene faktisk langt mere tid ude på folden og nøjes med at bruge huset i regn og blæst. Bunden ordner jeg 1-3 gange om ugen, behovet afhænger af vejret. Når det er godt vejr, benytter hestene slet ikke huset. Yaaay! Ulempen er, at jeg nu må rundt på hele folden med min trillebør for at fjerne klatter, men det er helt klart en gevinst også for hestenes hove.

Det er faktisk billigt i længden

Staldmåtter koster lidt i anskaffelse og tørv er også dyrt i forhold til egen halm fra marken. Der er dog ingen tvivl om, at udgiften til staldmåtterne er tjent ind på ganske få sæsoner. Jeg er nede på at bruge under en balle tørv om måneden til to heste, og så er der sidegevinsten med bedre hovkvalitet. Hvis du lægger måtterne på bar jord, skal du muligvis rette det lidt af med noget grus, så måtterne ligger på et jævn underlag. Du kan få grus leveret “til døren” hos Grus Direkte.

Ikke så hyggeligt som halm

Jeg må dog lige til sidst tilføje, at det ikke virker lige så varmt og hyggeligt som halm. Staldmåtterne isolerer helt sikkert mod kulde, og det kan jeg tydeligt mærke, når frosten bider. Det føles simpelthen meget mindre koldt, når man står på måtterne. Måtterne er ikke bløde på samme måde som halm, de er faste men eftergivende, og svarer nok til, når hestene ligger på almindelig jord/græs. Jeg lurer lidt på at investere et par rigtige staldmadrasser, altså en gummimåtte med skumkerne, så mine to hopper kan ligge som rigtige prinsesser til næste vinter.

Indlægget indeholder affiliatelinks

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.