Da jeg for nogle år siden skulle indrette en løsdrift til mine heste stødte jeg ind alvorlige problemer med mudder. Der, hvor jeg bor, er jorden tung og lerholdig. Når den våde danske vinter sætter ind, omdannes de ellers frodige grønne folde hurtigt til et bundløst søle. Sådan så min fold ud efter en måned. Hestene blev sat ud midt i oktober 2009 og billedet er taget 14. november 2009 kun én måned efter.
Reddet af kong vinter
Heldigvis satte den koldeste vinter i 14 år ind. Mudderet frøs til is, og snart var det hele dækket af et tykt blødt lag sne. En ting var dog sikkert: Inden næste vinter måtte der gøres noget for begrænse mudderet.
Armering af folden med plastriste
Jeg ønskede en løsning, som ikke betød et kæmpe anlægsarbejde og heller ikke ville gribe forstyrrende ind i foldens naturlige udseende. Derfor valgte jeg i sommeren 2010 at investere i 100m2 plastriste til armering af det mest trafikerede område på folden, nemlig leddet og foran læhuset. Hvis jeg havde haft pengene til det, havde jeg nok lagt det i hele vinterfolden, men de 100m2 kostede omkring 13.000 kr, og udgifter til grus kom oveni, så det var rigelig dyrt til mit budget.
Ristene kom leveret på en palle derhjemme. Min mand hentede selv gruset, men hvis man ikke råder over en maxitrailer, så kan man bestille grus og sten i bigbags eller aftippet fra lastbil.
Læs også Heavymats – nemt og effektivt mod mudder i hestefolden
Sådan lagde vi plastristene mod mudder
Jeg er så heldig, at min mand har en rendegraver, og det er en sand velsignelse, når han da ikke lige smadrer noget med den. Med rendegraveren blev jorden rettet af. Herefter lagde jeg en ukrudtsdug, købt i det lokale byggemarked. Ovenpå ukrudtsdugen lagde vi plastristene, som blev hægtet sammen til ét sammenhængende net. Herefter blev ristene fyldt med støbemix, som er en blanding af grus og småsten. Det flytbare læskur blev placeret ovenpå ristene. På den måde fik hestene et mudderfrit område på folden med læskur, vandpost og led. Det har fungeret super godt, hvis man ser bort fra vores flyvende læskur.
Læs også Da hestenes læskur fløj væk
Ikke helt mudderfrit trods alt
Da vi tog den nye vinterfold i brug, så det hele rasende flot ud. Jeg havde dog ikke tænkt over, at hestene slæbte mudder fra folden og ind på plastristene, og derfor kan man ikke sige, at området er mudderfrit. Området skal med jævne mellemrum renses for mudder og klatter ikke mindst. Hvis jeg har forsømt det et stykke tid, kan der godt blive lidt pløret, men ikke på samme bundløse måde som resten af vinterfolden. En eftermiddag med trillebør og skovl, og så er området fint igen.
Sådan ser det ud 5 år senere
Hvor længe holder sådan en løsning? Det er jo et væsentligt spørgsmål, da det ikke er nogen billig løsning. Her fem år efter etableringen må jeg sige, at det stadig fungerer rigtig fint. Underlaget arbejder dog, og derfor ligger ristene lidt ujævnt. Det har gjort, at man ikke kan skrabe området af med maskinkraft, da man derved risikerer at hive ristene med op. 100m2 er nu også til at overkomme med rive, skovl og trillebør, men ved større arealer er det i hvert fald vigtigt, at man ikke lægger ristene direkte på den bare jord, men i stedet får lagt noget stabilgrus under, så overfladen holder sig jævn år efter år.