For nogle år siden forelskede jeg mig totalt i en ridepad fra Brockamp, da jeg var på Hest & Rytter messe i Herning. Den flotte kvalitet og det strømlinede udseende fangede straks min opmærksomhed. På messen kunne man prøve at sidde på ridepad’en og jeg bemærkede straks, hvor behagelig den var, og hvor godt man sad fast. Jeg synes dog også prisen var høj, og jeg besluttede mig for at vente og lige tænke over det.
I dagene efter messen blev ridepad’en ved med at spøge i mit baghoved. Jeg måtte bare eje sådan en også selvom den kostede lidt. Jeg ville derfor bestille en på nettet, men det viste sig at blive ualmindeligt svært, den var nemlig ikke så let at få fat i, og slet ikke fra en dansk webshop. Det var faktisk her, jeg fik ideen til at starte min webshop, for jeg synes simpelthen ikke, at det kunne være rigtigt, at man ikke kunne købe sådan et lækkert produkt i Danmark. Andre har nok tænkt det samme, og inden jeg fik bygget webshoppen op og fik de første Brockamp ridepads hjem på lager, så var der også et par andre danske webshops, der forhandlede den. Men skidt pyt, nu var jeg jo i gang.
Populær over hele verden
Brockamp ridepad er en umådelig populær ridpad, og firmaet har i flere omgange haft svært ved at følge med efterspørgslen. Den har i perioder været i restordre i hele Europa. Men en ting er, at ryttere over hele verden elsker denne ridepad, en anden ting er, om den overhovedet er god for hesten? Er trykfordelingen god nok, til at beskytte hestens ryg? Det kan der være mange meninger om, og som hesteejer kan det være svært at vide, hvem der har ret, og hvem der tager fejl.
Test af Brockamp Ridepad
Jeg satte mig for at teste ridepad’en. Det har jeg gjort med en Port Lewis Impression Pad. Resultatet efter en halv times ridning i tre gangarter og et par bukkespring var, at du som rytter sidder rigtigt godt fast, men også at ridepad’en har en god trykfordelingsevne. Den viste at ridepaden fordeler trykket der, hvor rytteren sidder, men helt uden koncentrerede trykpunkter. Det betyder, at du ikke behøver at bekymre dig om anlægsflade med denne ridepad, rytteren skal bare side i sadellejet og ikke være for stor til hesten. Sagt på godt dansk: Hvis din røv er større en sadellejet på din hest, så skal du finde en anden hest. Du kan ikke løse problemet med en sadel eller en ridepad, der kortere end din røv. Bum!
Du kan nemt tjekke om du sidder i sadellejet, når du sidder på hesten. Mærk efter at din numse ikke sidder ud over bagerste ribben. Gør den ikke det, så er alt godt og du kan roligt ride videre.
Jeg har testet ridepad’en på min Haflinger Stewart Stardust, han er en bred muskuløs type med tøndeformet krop og let markeret manke. Skal du bruge en Brockamp ridepad på en smal, markeret hest, skal du efter min vurdering overveje at supplere med et trykfordelende underlag, som skaber en kanal til aflastning af rygraden. Dette gør sig særligt gældende for heste, hvor rygraden er markeret dér, hvor rytteren sidder, mens det er mindre vigtigt på en heste, der bare har noget manke, men er flad/rund, hvor rytteren sidder.
Kom tættere på din hest
Du får en meget tæt kontakt med hesten, når du rider i denne ridepad. Du kan tydeligt mærke hesten under dig, og mærke hvordan den arbejder i ryggen. Hesten kan også tydeligt mærke de signaler rytteren giver via sæde og ben. Det gør ridepad’en velegnet til heste, der skal lære de grundlæggende signaler f.eks. ungheste eller heste, der skal rehabiliteres efter en lang pause, forkert ridning m.m.
Den er også god til at træne rytterens balance og sæde, da du straks mærker, hvis du er i ubalance. Du sidder godt fast i ruskindssædet, så der plads til at miste balancen uden, at du straks skvatter af.
Vil du ride i mange timer eller med høj intensitet, så skal du have fat i en rigtig sadel, der støtter bedre og har stigbøjler. Du kan ikke bruge stigbøjler i denne.
Du kan købe Brockamp Ridepad i flere danske webshops blandt andet i min webshop: Shop HobbyHeste