En blog om heste og ridning

Test af trykfordeling i bomløs sadel – med og uden trykfordelende underlag

Da jeg i foråret 2021 købte en Port Lewis Impression Pad  til test af trykfordeling i bomløs sadel fra Cozy, blev jeg overrasket på flere punkter.

Jeg er siden 2019 begyndt at ride med en ny type bomløse sadler, som jeg i daglig tale kalder skumsadler, fordi de primært af lavet af en fast skum.

Læs også Billig bomløs sadel overrasker i test

De er bare utrolig simple og komfortable at bruge. Jeg er derfor begyndt at forhandle bomløse skumsadler fra Cozy i min webshop..

Jeg vil gerne stå inde for de produkter, jeg sælger og give mine kunder den bedste vejledning. Derfor besluttede jeg, at sadlen skulle testes grundigt. Jeg indkøbte en Port Lewis Impression Pad for at se, hvordan sadlens trykfordeling egentlig var.

Jeg må indrømme, at jeg i forhold til bomløse sadler næsten altid har brugt trykfordelende underlag og tænkt, at det var bedre at lægge lidt for meget trykfordelende under end for lidt. Better safe than sorry! Derfor blev jeg også temmelig overrasket, da nogle af mine test med Port Lewis Impression Pad faktisk viste, at for mange og for tykke indlæg under sadlen gav en dårligere trykfordeling end et helt almindeligt underlag.

Jeg har testet på to heste. Min gamle haflinger Kornela på 25 som efterhånden er blevet ret markeret og svajrygget grundet alderen. Jeg har desuden testet sadlen på en yngre, bred og umarkeret fjordhesteblanding.

Skal der være rygsøjlefrihed i en bomløs sadel?

Det er et rigtig godt spørgsmål – bomløse sadler er jo noget anderledes opbygget en bomsadler. Fra bomsadlen er vi vant til rygsøjlen altid skal være helt fri, ligesom sadlen ikke må ligge ud over det bagerste ribben eller skulderen. Det skyldes at bommen i sadlen er hård og stiv og på den måde kan fordele rytterens vægt på hele sadlens anlægsflade. Bommen polstres med puder på undersiden (som også er ret hårde) for at løfte sadlen væk fra rygsøjlen, som ikke tåler vedvarende berøring og tryk fra den hårde ufleksible bom. Den hårde bomsadel ligger således vægten på de bløde muskler på begge sider af sadellejet.

Hvis bomsadlen rører ved rygsøjlen eller manken, kan der hurtigt opstå trykninger, som kommer til udtryk ved hævelser, hvide hår eller sår. Det vil typisk også gøre ondt på hesten, men det kan være svært at vurdere, da nogle heste skjuler smerter mere end andre. En sadel kan give trykninger i hele sadellejet, men rygsøjle og manke er ekstra udsatte, da de ikke er dækket af muskler med kun et lag hud.

Paneler i bomløse sadler kan gøre den ustabil

Bomløse sadler (her snakker jeg helt bomløse og ikke dem med læderbom, flexbom  m.fl.) er bløde og eftergivende på hele undersiden og fleksible i alle retninger. Det gør at en bomløs sadel kan forme sig efter hestens ryg og bevæge/flekse, mens der rides i den. Det er ikke problematisk på samme måde, hvis en blød bomløs sadel rører hestens rygsøjle under ridning. Det giver normalt ikke tryksår, hævelser m.m. Alligevel er mange bomløse sadler udstyret med tykke paneler, som skal forsøge at løfte sadlen væk fra hestens manke og rygrad. Jeg skriver “forsøger”, for det der nemt kan ske i en bomløs (som jo er fleksibel og blød) er at sadlen så og sige “splatter” ud, når først der kommer vægt i den, og så rører sadlen alligevel hestens rygrad.

I et forsøg på at få 100% rygsøjlefrihed, som vi kender det fra en bomsadel, prøver nogle ryttere at supplere med trykfordelende underlag med tykke indlæg. Det kan godt ende med en følelse af at være prinsessen på ærten. Det bliver svært at komme ned omkring hesten med benene. Der begynder også at opstå problemer med at sadlen glider frem eller til siden og i det hele taget bliver mere ustabil.

Rygsøjleaflastning frem for rygsøjlefrihed

Men er det overhovedet nødvendigt med rygsøjlefrihed i en bomløs sadel? Nej, min erfaring gennem 13 år er tværtimod, at for meget fyld under sadlen gør, at den ligger dårligt, og rytteren sidder forkert. Rygsøjlen og manken kan i de fleste tilfælde sagtens tåle, at sadlen rører dem. Når det er sagt, så er der stor forskel på at røre og trykke. Sadlen – bomløs eller ej – må ikke være årsag til trykpunkter, men når vi snakker om en bomløs sadel, giver det mere mening at tale og rygsøjleaflastning end rygsøjlefrihed.

Jeg plejer at sammenligne det med en kondisko. Den sidder jo også tæt til din knyst. Knysten er på sammen måde som hestens rygrad kun er dækket af hud, men fordi kondiskoen er blød og fleksibel, så kan din knyst godt tåle det. Det er ikke nødvendigt med “knystfrihed” i en kondisko. Du kan dog sagtens have en kondisko, der sidder forkert og giver problemer med knysten. Det er lidt det sammen med en bomløs sadel. Den må godt røre manken og rygsøjlen, men vær opmærksom på at den ikke trykker.

Test af trykfordeling i bomløs sadel med Port Lewis Impression Pad

Cozy bomløs sadel er uden paneler på undersiden. Det betyder at sadlen ligger til på hele sadellejet også på rygsøjlen og manken. Undersiden er en fast men alligevel eftergivende elastisk skum. Den har et kopfjern, som er monteret med velcro, så det nemt kan flyttes eller tages ud. Jeg har lavet mange flere test, end der er skitseret her, så jeg har plukket de tre vigtigste test ud. Det er svært at gengive resultaterne ordentligt på fotos, da lys, vinkel m.m. kan få noget skidt til at se godt ud, og noget godt til at se skidt ud. Derfor er der ikke vedlagt fotos til de enkelte test, da det simpelthen ikke har været muligt at formidle resultaterne ordentligt via billeder og video. Jeg har dog lagt lidt billedmateriale med beskrivelser nederst i indlægget fra nogle af mine mange test.

Test på Kornela

Type: Bred, svajrygget haflinger med muskelfattig ryg, tydelig rygrad og høj manke

Ryttervægt: 77 kg

Testridt: 6 km tur med skridt, trav og letridning samt galop i let sæde

  1. Almindeligt underlag – Testen viste at der var et øget tryk på manke og rygsøjle i forhold til resten af sadellejet, hvor fordelingen var jævn.
  2. Barefoot Physio Pad med polyuretan-skum indlæg 1.5 cm – Testen viste stadig øget tryk ved manke, men ikke ved rygsøjle. I resten af sadellejet var trykfordelingen jævn.
  3. Equest V3 Dressurschbrack med 0,5 cm standard indlæg, 1 hjemmeklippet indlæg af et 0.6 cm liggeunderlag fra Jysk (blødt) og 1 hjemmeklippet indlæg af 1.2 cm træningsmåtte fra Biltema – Testen viste en jævn trykfordeling over hele sadellejet dog med en tydelig markering af underlagets “paneler”. Se foto nederst i indlægget.

Test på Klaus

Type: Bred, tøndeformet fjordhesteblanding med flad umarkeret manke

Ryttervægt: 77 kg

Testridt: ca. 9 km tur med skridt, trav og letridning samt galop i let sæde

  1. Almindeligt underlag – Testen viste en fuldstændig jævn trykfordeling over hele sadellejet!!!
  2. Barefoot Physio Pad med polyuretan-skum indlæg 1.5 cm – Testen viste en jævn trykfordeling over hele sadellejet. Der var problemer med at sadlen gled under opsidning.
  3. Equest V3 Dressurschbrack med 0,5 cm standard indlæg, 1 hjemmeklippet indlæg af et 0.6 cm liggeunderlag fra Jysk (blødt) og 1 hjemmeklippet indlæg af 1.2 cm træningsmåtte fra Biltema – Testen viste en markant markering af underlagets paneler, men ellers jævn trykfordeling. Der var problemer med at sadlen gled frem og og gled rundt under opstigning og under ridning.

Konklusion og bemærkninger til test af trykfordeling i bomløs sadel med trykfordelende underlag

Det der overraskede mig mest i denne test var, at på den brede umarkerede hest fungerede det hele faktisk bedst med et helt almindeligt underlag. Når sadlen får mere rygsøjlefrihed/tykke paneler, bliver sadlen ustabil, og den laver også et mere markant tryk på området på begge sider af rygsøjlen. På impression pad’en kan det ses ved, at der er en tydelig aftegning af panelet i den røde gelé. Aftrykket ligner således det man også ser på en veltilpasset bomsadel. På den brede hest med almindeligt underlag, kunne man nærmest ikke se på impression pad, at der havde ligget en sadel ovenpå den.

En anden overraskende ting var at ingen test viste nogen form for øget tryk fra stigremsophænget! Jeg siger det lige igen, ingen problemer med stigremsophænget!! Heller ikke selvom, der blev redet letridning og let sæde. Så må man ride letridning i en bomløs? Ja, i hvert fald i en Cozy. Skal man have et trykfordelende underlag under for at ride letridning i bomløs sadel? Nej, i hvert fald ikke i en Cozy på en bred hest. Jeg har ikke testet andre bomløse sadler i denne omgang, men jeg vil sige, at hvis sadlen er til den faste side ligesom Cozy, så ville jeg ikke være så bekymret for tryk fra stigremsophænget. Det er lidt en anden sag i f.eks. en lammeskindsadel.

På en markeret hest er det til gengæld en god ide at bruge et trykfordelende underlag til at aflaste rygrad og manke. Tykkelsen og fastheden af indlæg kommer an på, hvor markeret hesten er. Jo mere markeret og muskelfattig den er, jo tykkere indlæg bør der være. Ligeledes bør en del af indlægget være ret fast og gummiagtigt, da det ellers bare “splatter” ud under rytterens vægt, men der bør også være noget, som er mere blødt, således at kanten på indlægget/panelet bliver jævnet ud for at undgå trykpunkter. Hvilken type trykfordelende underlag, du bruger, er ikke helt så vigtigt, dog er det vigtigt at underlaget er langt nok til sadlen, således at paneler/indlæg kan være lige så lange som sadlen, ellers begynder det at ligge dårligt og glide ud under sadlen.

Lidt billeder og videoer fra de mange test

I videoen og på billederne herunder ses en test af trykfordeling i bomløs sadel fra Cozy med Port Lewis Impression Pad. Det er fra et cirka 9 km ridt på fjordhesteblandingen Klaus. Der er redet i skridt, trav og letridning, samt galop og let sæde. Rytteren vejede 77 kg. Der lå et Equest V3 Dressurschbrack med 0,5 cm standard indlæg under.

Port Lewis Impression Pad efter test af trykfordeling i bomløs sadel fra Cozy og Equest trykfordelende underlag på en fjordhesteblanding

Port Lewis Impression Pad, der holdes op mod lyset efter test af Cozy bomløs sadel og Equest trykfordelende underlag

På billederne herunder ses en Port Lewis Impression Pad efter et cirka 6 km ridt i en Cozy bomløs sadel på Haflingeren Kornela. Der er redet i skridt, trav og letridning, samt galop og let sæde. Rytteren vejede 77 kg. Der lå et Equest V3 Dressurschbrack med 0,5 cm standard indlæg, 1 hjemmeklippet indlæg af et 0.6 cm liggeunderlag fra Jysk (blødt) og 1 hjemmeklippet indlæg af 1.2 cm træningsmåtte fra Biltema.

Port Lewis Impression Pad efter test af trykfordeling i bomløs sadel fra Cozy l og Equest trykfordelende underlag

Port Lewis Impression Pad efter test på Kornela

Port Lewis Impression Pad holdt op mod lyset efter test af Cozy bomløs sadel og Equest trykfordelende underlag

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.