Folden er hestenes legeplads, hvor de kan få lys, frisk luft og mulighed for at løbe omkring og udfolde sig frit. Når du anlægger hestefold er der mange ting der skal tænkes igennem.
Heste skal på fold
Alle heste skal have mulighed for at komme på fold. Som minimum skal de ud 2 timer 5 dage i ugen. Dette skal dog betragtes som et absolut minimum, hestene har godt af at komme på fold – gerne 8-12 timer om dagen.
Læskur
Hvis hestene går ude i mere end 12 timer om vinteren, skal de have adgang til et læskur med tør bund, og som er stort nok til, at alle heste kan hvile samtidig. Har man mere end to heste, kan det anbefales at lave to udgange eller en meget bred indgang, således at hestene altid kan komme ud, hvis de bliver uvenner. Arealkravet er det samme som ved gruppeopstaldning.
Foldareal
På en hestefolde, skal der være 200 m2 fold per hest, dog skal folden skal være mindst 800 m2 ialt, hvoraf den korteste side skal være minimum 20 m. Der må maksimum gå 20 heste på en fold ad gangen. Jeg vil dog helt klart anbefale meget mere plads, f.eks. 2000 m2 per hest.
Læs også Hvor stor skal folden være til heste – beregn her
Hegn
Til hestefold er det mest almindelige stødhegn. Stødhegn kan laves på flere måder men fælles for dem er at de består af pæle, tråd og en strømgiver. Ønsker man ikke et stødhegn kan man lave et lægtehegn i stedet, men det er en noget mere ekslusiv og dyr løsning. Nogle kombinerer stød og lægtehegn, fordi de gerne vil have det eksklusive look af et lægtehegn og sikkerheden ved et stødhegn. Det er ulovligt at indhegne heste med pigtråd.
Højden på hegne skal helst være over 90 cm for ponyer og 120 cm for heste. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med et endnu højere hegn, hvis man har meget store heste eller heste, der springer over hegnet. Det må derimod heller ikke være så højt, hesten kan løbe under. Nogle heste finder ud af, at hvis de løber mod hegnet (stødhegn) med sænket hoved, så kan de løfte hegnstråden med ryggen og slippe ud. Det anbefales derfor også at have mindst to tråde eller lægter på hegnet. Alligevel er det ikke nogen garanti mod udbrud, nogle heste hopper simpelthen ud mellem den øverste og nederste tråd/lægte, og det kan blive nødvendigt med flere tråde. Dette er også tilfældet, hvis hesteflokken består af både store og små heste. Er man så uheldig, at man har en hårdnakket udbryderkonge, kan det blive nødvendigt med meget solid indhegning, fx. en kombination af lægte- og stødhegn eller trådhegn, som man bruger til får.
Hegnspæle
Pælene på en hestefold skal kunne tåle at være i jordkontakt i mange år, derfor er det almindeligt med imprægneret træpæle, hårdttræ, jern og plastic. Det er vigtig at pælene i hjørnerne og ved leddet er ekstra store og solide, da de udsættes for et større træk. Den billigste og mest holdbare løsning er hjørnepæle i træ og tentorpæle imellem.
Lægter
Nogle lægter er skruet fast på hegnspælene, mens andre går igennem hegnspælene. Hvis man vælger et hegn, hvor lægterne er skruet fast, må man påregne en del vedligeholdelse i form af nedfaldne lægter. Træet “arbejder” og med tiden vil nogle skruer løsne sig og lægten falde ned. Nogle lægtehegn er udformet sådan, at lægten går gennem et hul i hegnspælen. Det er en meget elegant og mere holdbar løsning, men også dyrere. Mange supplerer et lægtehegn med stød, for dels at gøre det mere sikkert og dels for at forhindre hestene i at gnave i hegnet.
Hegnstråd til hestefold
Der findes en række forskellige typer. Tidligere var det almindeligt med jerntråd, og det er da også en meget billig og holdbar løsning. Desværre kan en hest, der ved et uheld sidder fast i en jerntråd komme slemt til skade. Derfor anbefales det at bruge tråd med en lav brudstyrke. Dette kunne være en alutråd eller de såkaldte elreb og polytape, der består af en nylonsnor/bånd, hvor der er vævet små metaltråde ind i.
Holdbarheden er desværre ikke så god, og man må påregne udskiftning med 1-5 års mellemrum alt efter kvalitet. Personligt køber jeg altid de lidt dyrere polyreb til min hestefold, de holder væsentlig bedre end de billigste. Til midlertidige indhegninger bruger jeg polytråd, som er lidt tyndere og noget billigere end reb, men de har faktisk også en rimelig god holdbarhed, og er nemme at arbejde med.
Den dyre, sikre, holdbare løsning er en plasticbelagt ståltråd, der er meget stiv og ikke kan vikle sig om hestens ben, de sælges under navne som Hippolux, Pegasus sikkerhedshegn m.fl.
Strømgiver
Til et elhegn skal man have en strømgiver. De fås i forskellige styrker. Lav styrke til en lille hestefold og høj styrke til stor hestefold. Man skal være opmærksom på at højt græs og anden bevoksning, der berører hegnstråde hæmmer strømstyrken. Ligeledes skal hegnstrådene være samlet grundigt og side i ordentlige isolatorer på pælene ellers går noget af strømmen tabt. Strømgiveren har en +pol og en -pol. Den ene pol tilsluttes hegnet, mens den anden pol sluttes til et eller flere jordspyd. Strømgiveren udsender impulser, derfor udsættes hesten kun meget kortvarigt for stød, hvis den rører hegnet, og det er helt ufarligt. Om end ufarligt er stødet særdeles ubehageligt, det ved de fleste, som ved et uheld har rørt et stødhegn, og heste har som regel stor respekt for stødhegn.
Isolatorer
Laver man et stødhegn skal hegnstråden fæstnes til pælene i såkaldte isolatorer. De er som regel lavet i plastic eller keramik. De sørger for at strømmen bliver i hegnstråden.
Leddet
Leddet er der hvor man tager hestene ud og ind. Har man et stødhegn, består leddet ofte af snore med isolerende håndtag og en krog, der kan hægtes af og på. Det kan godt betale sig at købe ledhåndtag i god kvalitet, da de skal kunne holde til at blive smidt på jorden og måske også blive trådt på ved uheld. Man kan få specielle elastiksnore og fjedersnore til leddet. Jeg vil kraftig anbefale elastiksnor. Jeg har ved flere lejligheder oplevet, at heste ved et uheld har fået filtret halen ind i fjedersnorene… Ja så kan i selv tænke jer til resten. Har man et raftehegn eller vil man gerne have et pænt og praktisk led, kan man lave en låge.
Omkring leddet er der som regel meget trafik og derfor kan jorden godt blive meget mudret især om vinteren. Dette kan man løse ved at udlægge stabilgrus, knust asfalt, stenmel, fliser, gummimåtter, gamle gulvtæpper eller plastriste i området omkring leddet. Måtter og tæpper har den fordel at de kan fjernes, når der ikke er brug for dem. Du kan læse mere om jordbefæstning under løsdrift.
Vand
Når hestene er på fold skal de have adgang til frisk vand medmindre de opholder sig i folden mindre end 4 timer ad gangen. Om vinteren kan det være vanskeligt at holde vandet frit for is, men man kan købe drikketrug med et varmelegeme, der sørger for at holde vandet frostfrit. Det kræver en eltilslutning og kan godt ses på elregningen. Alternativt kan man tilse vandet jævnligt (hver 4.time i hård frost) og hælde en spand varmt vand oveni, når det er nødvendigt.
Læs også Frostfri vandkar til hestene på folden
Placering af folden i forhold til naboer
Når du etablerer en hestefold, er der en række lovkrav til placering og afstand til naboer, som du skal overholde. Du kan læse mere på Miljøstyrelsens Husdyrvejledning.
23 Responses
Hvad er forskel på læskur og hestestald ? Hvis der er plastik og Rockwool, hvad kalder man det så?
Tjaeh med læskur menes en mindre bygning i træ eller metalplader, ofte uden fast fundament. En hestestald er mere en større bygning, med fundament, indlagt el og vand. Jeg ved ikke, hvad du mener med Rockwool og plastik.
Hej Gitte
Hvor lange er de stolper du har brugt til din fold, hvor langt er de i jorden og hvor langt er der imellem stolperne???
Pft 😁
Mvh Morten
Åh det kan jeg ikke helt huske men jeg mener de var 170 cm lange og så er de gravet cirka 60 cm ned. Jeg har mellem 6 og 8 meter mellem stolperne. 8 meter lidt for langt faktisk.
Er der særregler for islændere angående pladskrav på folden?
Jeg har en islænder som går i en flok på 21 heste, de har lige under 3000kvm at gå på. Halvdelen af hestene står på boks om natten.
Jeg syntes det er alt for lidt plads men gårdejeren holder fast i det ikke strider mod loven.
Som jeg kan læse det, må en hesteflok slet ikke være over 20heste?
3000 m2 er for lidt, 21 heste skal have adgang til en fold på minimum 4200 m2. Der må dog maksimalt være 20 heste per døgn på samme fold, det vil sige, at det hestehold du omtaler først og fremmest skal have mere plads, og for det andet skal folden deles i to. Der er mig bekendt ikke nogle undtagelser for islænder eller andre racer på dette område. Det er kun i forhold til adgang til læskur, der er undtagelser for f.eks. islænder og shetlænder, konik, exmoor og przwalskiheste. Så det omtalte hestehold er helt klart i strid med loven.
Må man sætte hegn op på tværs af privat markvej (naboejendom er ikke beboet, og de har ikke noget imod det) vi har forpagtet et stykke mark på den anden side af vores private markvej?.. mvh Lene
Umiddelbart nej, markveje må ikke spærres, men man kan henvende sig til kommunen og anmelde en nedlæggelse af vejen.
Kan være jeg skal præcisere lidt, jeg har et eksisterende hegn, og det vil heste ejeren lave fold, hvor han bruger mit hegn til at indhegne folden. Dvs at han stopper sit el hegn der hvor mit begynder. Må han godt det? I landzone
Mvh Jesper
Hej. Hvor langt fra skelshegnet skal et stødhegn placeres?
Mvh Jesper
Så vidt jeg ved er der ikke regler for hvor langt fra skel et stødhegn skal placeres. Jeg vil tro at hegnsloven er gældende der. Altså skal hegnet stå i skel, skal du blive enig med naboen og ellers kan du etablere hegn på egen grund uden at det generer vedligeholdelse af det fælles hegn. Samvirke har skrevet en fin artikel angående hegnsloven:
https://samvirke.dk/artikler/haek-og-hegn-i-skel-her-er-de-vigtigste-regler
Hej.
Min nabo er ved at etablere hestefold uden foran mit hus.
Vi bor i landzone men folden ligger 15 meter fra not hus og 1.5 meter for vores forhave.
Må han godt det
Det vil jeg mene at de godt må. Er der en vej i mellem jer? Så skal der være mindst en halv meter fra vej til hegn, hvis det er stødhegn. Der kan dog være nogle bestemmelser i lokalplanen, som gør at man ikke må. Du kan kontakte kommunen, hvis du er i tvivl om lovligheden af naboens fold. Læskure, stalde m.m. skal dog overholde et afstandskrav på 50 meter til naboer.
Iflg. Poda hegn gælder følgende. De ved, hvad de taler om meed god årelnang erfaring:
“Dine dyr skal have mulighed for at gå i ly for sol, vind og uvejr. Et læskur fra Poda er en praktisk og stærk løsning i fremragende kvalitet. Den fleksible konstruktion gør, at læskuret kan opsættes overalt og flyttes efter behov.”
Venligst Stig
Hej Stig, jeg forstår ikke helt din kommentar. Er det en slags reklame for Poda?
Hej😃
Findes der lovgivning for, om der skal være stød i et hegn, der består af en blanding af det tykke ståltråds noget og det hvide nylonsnor med ståltråd i?🤔
Mvh
Nej ikke mig bekendt, men forsikringsselskaber kan godt have bestemte krav til indhegning for at de vil dække eventuelle skader
Dumt spørgsmål fra en far til en hestepige. Er der nogen som har en ide om min. Mål til en fold på en sommerhusgrund?
Skal kun bruges ved weekend besøg og korte ferier.
Hesten, Islænder vil selvfølgelig komme med ud hver dag til stranden og ruter i skoven.
Der findes ikke dumme spørgsmål 🙂 Ifølge lov om hold af heste skal folden være mindst 800 m2. Den ene side skal mindst være 20 meter. Det giver en fold på 20*40 meter, som svarer til en almindelig ridebane. Der må gå op til 4 heste på sådan en fold. Hvorvidt det er lovligt at lave en hestefold på en sommerhusgrund er jeg ikke sikker på, men det vil kommunen kunne svare dig på.
Hej
Er der regler om hvor tykke hegnspæle skal være ?
Hilsen Karin
Ikke mig bekendt, jeg har selv 14cm stolper i hjørnerne er g 8 cm stolper i mellem
Hvilke regler regulerer tilstanden i hestefolden? Der er mange heste, der går 8 – 12 timer om dagen, i vintermånederne, i 20 – 30 cm. pladder uden mulighed for at ligge på et fast, tørt areal og uden mulighed for at komme fri af det våde, optrådte areal. Der er regler for stalde, foldes størrelse og meget andet, men åbenbart ikke for foldenes tilstand.
Nej der findes ingen lovgivning om foldenes tilstand. Mudder og vand er som udgangspunkt ikke skadeligt for hesten og en hest kan udemærket tåle at stå op i 12 timer uden at ligge ned. Hesten er faktisk indrettet til at hvile stående. Når det er sagt, så har du helt ret i at mange heste har kummerlige forhold på vinterfolden. Jeg tror det er rigtig svært at lovgive omkring, hvor meget mudder der må være på en fold, før det er kritisk. Måske man skulle se på størrelsen af folden. 200 m2 per hest er ikke meget, og i vinterperioden vil folden helt sikkert blive forvandlet til et stort mudderhul, når hestene ikke har mere plads. 2000 m2 per hest ville nok være mere passende, og det ville i den grad være et løft til hestenes trivsel og helbred, hvis de fik så store folde.