En blog om heste og ridning

Det er ikke stangmålet, det kommer an på

Har du kigget på hest for nylig? Jeg tør vædde med, at du går efter stangmålet. Det fleste ryttere er ret forfængelige og vil nødig se for store ud til deres hest. Jeg er en af dem.

Blev kun 137 cm i stang

Jeg købte en fjordhest på 1½ år, og fik at vide at han ville blive omkring 145 i stang. Det var nok liiige lovlig optimistisk, men også et rigtigt godt salgstrick, som jeg (heldigvis) faldt for. Guldklumpen blev desværre kun 137 på en god dag.

At ride en 2’er pony som voksen var nok lidt mere end, min forfængelighed kunne klare. Derfor blev Monse solgt, inden han overhovedet var redet til. Skæbnen greb dog ind og sendte ham tilbage i folden en måned senere. Køber havde nogle personlige problemer og kunne ikke lige overskue sin nye pony.

Voksen rytter på en pony

Hvis det skulle lykkedes at finde en ordentlig køber, var tilridningen ikke til at komme udenom. Noget mod min vilje svang jeg mig i sadlen på en 2’er pony. Jeg blev faktisk overrasket over, hvor tilpas jeg følte mig på ryggen af den lille fyr. Men med min højde på 170 cm var jeg jo alt for stor, og selvom Monse ikke lod sig tynge af sin rytter, kunne det naturligvis ikke gå i længden.

Snart blev min mand udstyret med et kamera og instruktion om at tage nogle ridebilleder til salgsannoncen. Da jeg så billederne, blev jeg mildest talt overrasket. Jeg havde nok forestillet mig noget i retning af dette:

Så galt var det dog ikke. Se bare her:

Voksen der rider på en lille fjordhest

Nuvel, jeg er nok en anelse for høj til min 2’er pony, men jeg synes stadig, der er tale om en harmonisk ekvipage.

Snydt af stangmålet

Billederne overbeviste mig om, at han kunne blive, dog kun som reserveridedyr og selskabshest for min “rigtige” ridehest i den “rigtige” størrelse. Da jeg så de første billeder af min “rigtige” ridehest på 145+ blev jeg faktisk lidt skuffet og samtidig forundret over, hvor lille forskel 10 cm i stang egentlig gør rent visuelt. Se bare disse fotos:

 

Samme rytter på to heste af forskellig højde, dog ser hestene næsten lige store ud

Samme rytter på to heste af forskellig højde, dog ser hestene næsten lige store ud

Og moralen er: Rytterens højde og hestens stangmål er ikke afgørende for den harmoniske ekvipage. Hvor tit er en hest ikke blevet valgt fra, fordi det det tal, der hedder stangmål, var for lille. Tænk hvad man kan gå glip af – forfængelighed står for fald!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *