En blog om heste og ridning

Mudderblues – hestejernes vinterdepression

Det rammer mig stensikkert hvert år i midten af november… mudderblues. Udenfor er det mørkt og vådt og smattet. Hestenes fold er forvandlet til et mudderhul. Der er mudder alle vegne. Mudder på mine heste, mudder på mine bukser, mudder på mine støvler, mudder på mine strigler, mudder på min sadel, mudder på min pande, ja mudder, mudder, mudder alle vegne.

Hvert år tænker jeg:”Det er da også helt ekstremt i år”. Jeg kan dog sige det i år med god grund. 2017 byder på en række kedelige rekorder, som kan tage modet fra selv den mest hårdføre friluftsrytter. Vi har i år det vådeste efterår i 33 år, og måske går 2017 hen og bliver det vådeste år EVER.

Hver dag tjekker jeg vejrudsigten og sukker efter frostvejr og sne. Nogle vintre er mine ønsker blevet indfriet, andre vintre er mudderhelvedet bare fortsat helt til april.

Når man ikke er udstyret med en lun hestestald og et stort ridehus, og i virkeligheden heller ikke ønsker det, men bare gerne vil ud og ride i godt vejr, ja så er vintersæsonen hård at komme igennem.

Mudderblues på vandrefolden

I sommers anlagde jeg vandrefold.

Læs også Vandrefold på en eftermiddag – billigt og nemt

Som forudset blev sporet i løbet af efteråret håbløst mudret og hestene bevægede sig kun fra foderstation til foderstation. Det vil sige én gang rundt på sporet om dagen, som er 230 m. Det er ikke noget at råbe hurra for!

Jeg har dog i efteråret etableret endnu et opholdsområde i modsatte ende af folden end det oprindelige opholdsområde, hvor læskuret og vandet står. Her har jeg lavet en lidt større fodringsstation med heavymats under. Vi kunne også kalde det en foderø, for rundt om stationen er mudderet dybt og vådt. Hestene bliver på nuværende tidspunkt kun fodret her. Så står de ikke i dybt mudder, når de skal spise.

Læs også Heavymats – nemt og effektivt mod mudder i hestefolden

Den nye foderø er forbundet med vand og læskursplads med et spor på ca. 100 m. Heraf er lidt under halvdelen muddersikret med heavymats, mens resten er godt smattet. Hestene går frem og tilbage mellem foderø og vandingsplads flere gange om dagen, så helt håbløst er vandrefolden ikke endt her i dette mudderhelvede.

Muddersikring af den resterende halvdel af mit nye “vinterspor” skulle gerne være indenfor økonomiske rækkevidde i løbet af 2018. Så kan hestene til næste vinter gå på jævnt fast underlag, når de bevæger sig frem og tilbage mellem foderstation og vand/læ. Jeg vil også have lagt grus under mine heavymats, så de ligger mere stabilt.

Tips til at overleve mudderblues

Der findes kun én mirakelkur mod mudderblues og den hedder frost, sne og solskin, men her er dog 10 tips, som har hjulpet mig, i de 10 år jeg har haft hest.

1. Vaskbart udstyr

Sørg for at alt dit ridetøj og rideudstyr tåler vand og sæbe og rigtig gerne maskinvask. Det gør det nemmere at holde det rent for mudder.

2. Klæd dig på til mudderbad

Køb enregndragt til at trække ud over dit ridetøj og et par lune termogummistøvler, når du skal i folden eller ordne en virkelig beskidt hest.

3. Find solen i mørket

Kig i vejrudsigten og gå på soljagt. Hvis du kan finde et tidspunkt, hvor solen skinner, og du kan komme ud og ride, så er det virkelig noget, der giver et boost

4. Overgiv dig til mudderet

Acceptér at når du har hest i den danske vinter, så vil der bare være mudder. Det er ikke i sig selv skadeligt, men bare virkelig irriterende. Det forsvinder til foråret.

5. Rid når det passer DIG

Lad ikke vejret bestemme, hvornår du skal ride. En ridetur i regnvejr kan være overraskende hyggelig, hvis bare du er klædt på til det, og du kan tage dig sammen til at komme af sted. Tag også ud selvom det er mørkt, en ridetur i måneskin er faktisk en stor oplevelse.

6. Gør boksen lækker

I stedet for at fokusere på mudderet udenfor, så brug lidt ekstra tid på at gøre hestens boks eller læskur ekstra tørt og lækkert. Find en god sliksten, noget legetøj m.m. og sørg for rigeligt strøelse.

7. Spring ud som mudderbums

Drop forfængeligheden, du og din hest behøver ikke være helt rene før I rider. Bare sadelleje og hoved er rent (på hesten).

8. Læg planer for sommerhalvåret

Brug vintermånederne til at planlægge nye projekter med hesten i den kommende sommer, f.eks. ture, ændringer i folden (det bliver man aldrig færdig med, når man har vandrefold), stævner m.m. På den måde bliver der lys for enden af tunnelen.

9. Meld dig til noget

Meld dig evt. til et overkommeligt arrangement med hesten, f.eks. juleridt, agility eller et lille stævne. Det øger motivationen, når man har noget at træne frem imod, også selvom det ikke udløser en roset.

10. Giv dig selv og hesten en pause

Mangler du helt lyst til at ride, så tag evt. en pause. Det er helt legitimt, at tage et par måneders pause fra ridningen. Bare din hest får masser af foldtid, så tager den ikke skade. I stedet kan du lave noget andet med din hest, f.eks. jordarbejde eller bare gå en tur sammen. Samtidig kan du sætte en dato for, hvornår i skal i gang med ridningen igen. Så har du noget at glæde dig til. Dette har jeg selv praktiseret i nogle vintre, hvor jeg bare har droppet ridning fra november til januar. Når foråret og lyset kommer, så vender motivation som regel tilbage af sig selv.

Til slut vil jeg bare bede en lille bøn til vejrguderne: “Gid vi må få masser af frost og sne resten af vinteren… please kom nu, bare en lille smule sne”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.