En blog om heste og ridning

Når hesten spiser træ

Mange hesteejere har oplevet, at hesten spiser træ i boksen eller gnaver i træer og hegnspæle på folden. Det er især ubehandlet træ, det går ud over, men nogle heste sætter også tænderne i trykimprægnere træ, og det er bestemt ikke sundt.

Jeg har oplevet det et par gange i min tid som hesteejer. Undersøger man det lidt, er det tydeligvis et almindeligt problem, som der gives mange forklaringer på. Det er dog ikke lykkedes mig at finde nogen videnskabelig forklaring på, hvorfor hesten spiser træ. Min egen teori er, at hestene mangler træstof eller fiber i deres kost, og derfor begynder de at gnave løs af træet.

Hesten begyndte pludselig at gnave i træværket

Hegnspæl hvor hesten har gnavet iSenest oplevede jeg det i foråret 2016. Hestene var netop blevet indgræsset på sommergræs, da de pludselig begyndte at bide i læskuret. Hen over de næste par dage gik det stærkt, og snart var der et stort hul i huset. Så er gode råd dyre, og jeg var ved at rive håret af mig selv. Jeg købte straks et afskrækningsmiddel til at smøre på de udsatte steder på træværket. Hestene var dog hurtige til at finde et andet sted at gnave, og begyndte nu også at gnave i hegnspælene.

Hesten spiser træ når den mangler træstof

Jeg må indrømme, at jeg slet ikke kunne forstå det. Manglede de noget i deres foder? Kedede de sig? Det gav ingen mening, for de havde adgang til græs døgnet rundt, hvilket skulle være nok til både at nære og beskæftige dem. De havde også adgang til slikkesten og fik et vitamin og mineraltilskud.

Så slog det mig, at de efter indgræsningen havde mistet adgangen til halm. Jeg plejer nemlig at muge i bund i læhuset, når hestene er lukket ud på sommerfold. Jeg havde strøet med vårbyghalm hele den vinter og hestene spiste en del af strøelsen. I 2016 var græsset ikke særlig kraftigt pga. det tørre forår. Pludselig gav forklaringen med manglende træstof mening. Græsset var for “fint” til at tilfredsstille hestenes behov for træstof.

Giv mere grovfoder eller halm

Jeg begyndte at udstrø vårbyghalm på folden, og jeg smurte flittigt de afgnavne steder med afskrækningsmidlet. I løbet af en uges tid holdt de helt op med at gnave i træværket og har ikke gjort det siden. Jeg giver halmen i [sc name=”hoenet”], for at forhindre dem i at grovæde af halmen.

Halm skal betragtes som et tilskud ikke et fodermiddel i sig selv. I denne sammenhæng skal det også siges, at det er vigtigt at hestene har adgang til godt grovfoder f.eks. græs, hø eller wrap. Spiser hesten træ hos dig? Prøv i første omgang at sætte den op i grovfoder. Er det ikke en mulighed, fordi den er lidt til den tykke side, så er halm en nem måde at tilføre træstof uden kalorier.

Læs også Halm som grovfoder til heste

Halm i småmasket hønet på folden

Det at gnave i træet kan godt blive en dårlig vane for hestene, og de stopper ikke nødvendigvis med det samme, fordi de får halm eller mere grovfoder. Derfor er det vigtigt at være på pletten med et afskrækningsmiddel. Start i første omgang med at påføre de steder, hestene allerede har gnavet. Det plejer at være nok. Der er flere muligheder for afskrækningsmidler. Du kan f.eks. bruge:

  • Hjortetaktolie på spray
  • Nulbid afskrækningsmiddel på spray til grise, som også virker på heste (billigt)
  • Blue Hors Stald Intakt til at smøre på med pensel/klud
  • Røre hestelort op med vand og sjaske på med en gammel opvaskebørste (gratis men ulækkert)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.