En blog om heste og ridning

Boots til heste – tips og erfaringer med hovstøvler

Jeg købte mine første boots til heste i 2008. Efter 10 års pause fra ridningen havde jeg købt en varmblodsvallak. Jeg havde et ønske om, at han skulle gå uden sko, mest fordi jeg var nærig, men også fordi jeg ikke ville være afhængig af en smed. Hesten var fint gående uden sko, men på grus var han dog lidt ømtået.

Jeg begyndte google emnet, og jeg fik øjnene op for, at der ligefrem var en spirende barfodsbevægelse i USA. På den danske side naturhov.dk kunne jeg læse om naturlig hovpleje, boots og ulemper ved jernsko ikke mindst.

Mine første boots var Cavallo Simple boots

Jeg besluttede mig for at købe et par boots til min varmblod. Valget faldt på et par Cavallo Simple Boot. Dengang tilbage i 2008 var udvalget af boots til heste stadig ret beskedent, men Cavallo Simple Boot var dem, der tiltalte mig mest. Det fungerede faktisk godt, de blev siddende også i mudder og gennem vand. Der blev dog grinet af os, når vi kom ridende i vores “fodboldstøvler” – til gengæld grinede jeg hele vejen til banken. Hvis man kan få det til at fungere med boots, så er det en hel del billigere end traditionelle sko.

Boots er dog ikke uden ulemper. Det tager ekstra tid at give boots på, hver gang du skal ride, og de skal især i vinterhalvåret rengøres efter brug. Hvis ikke de passer, kan de gnave, glide rundt eller flyve af i farten. Dertil kommer forfængeligheden, det er ikke alle boots, der ser lige smarte ud, og de kan godt give en spøjs klaprende lyd, når der rides.

Heldigvis er udvalget af boots blevet meget større siden 2008. Cavallo Simple Boots findes stadig på markedet, men de er efter min mening for klodsede og for vanskelige at rengøre i forhold til nogle af de andre boots, der findes. I dette indlæg vil jeg prøve at guide dig til, hvordan du får boots til at fungere for dig.

Hovens facon

En hov er sjældent en hov, de kommer i mange forskellige størrelser og former. Det kan derfor være en udfordring at finde ud af hvilken type boots, der har den rigtige pasform.

Først og fremmest er de vigtigt, at du bruger en dygtig smed eller trimmer, som kan sørge for at hoven er ordentligt beskåret og balanceret. Hvis hoven har vinger, høje hæle/dragter, er meget lang i forhold til bred eller andre uregelmæssigheder, så kan det tyde på, at der er noget galt med beskæringen og/eller generel management som f.eks. fordring. Ligeledes kan det være et problem, hvis der går for lang tid mellem beskæringerne, da hovens facon så vil variere for meget til, at den kan passe sine boots.

Erfaringer med Easyboot Glove boots til heste

Easyboot Glove er en meget tætsiddende type. Den kræver en hov, som har en god naturlig facon, og som ikke ændrer facon og størrelse særlig meget mellem beskæringer.

Nem at sætte på men kan flyve af i farten

Easyboot Glove er nemme og hurtige at tage af og på, når først man har fået taget på dem. De er også meget nemme at rengøre. Jeg har aldrig oplevet, at denne type boot har gnavet hesten. Når den alligevel ikke er min foretrukne boot, så er det fordi den har en tendens til at flyve af, når der kommer fart på. Til rolige ture i skridt og trav er det dog en rigtig god boot. Man kan montere de såkaldte powerstraps på, som gør, at de sidder lidt bedre fast. Jeg oplever dog stadig, at de kan finde på at flyve af i hurtig galop, så det er en god ide at tjekke, om de stadig sidder der efter en galop.

God holdbarhed og dele der kan skiftes

Holdbarheden er rigtig god på disse boots, og de forskellige dele kan skiftes. Det er min erfaring at skallen/sålen holder længere end gaiteren (den der sidder rundt om koden). Særlig skal man være opmærksom på at holde velcroen ren, så den hæfter.

Jeg investerede for nylig i nye gaitere (2016 modellen) til min gamle skaller. Det er en god følelse, at kunne skifte de dele, der er slidte i stedet for at kassere hele booten. Gaiteren til 2016 modellen er væsentlig bedre en den gamle bløde, og den gør at booten sidder noget bedre fast og ikke så nemt drejer.

Easyboot Glove er efter min mening den mest elegante type boot på markedet.

Erfaringer med Equine Fusion All Terrain Ultra boots til heste

Equine fusion All Terrain Ultra kaldes også joggingsko til heste. De er udstyret med en blød gummisål og en blød meshagtig overdel, som minder om kondisko. Det er en god boot til hove, som har lidt skæve faconer. Der findes flere modeller. De lukkes helt eller delvist med velcro. Velcro fungerer fantastisk, når den er ren og ny, men jeg må indrømme, at jeg aldrig bliver fan af velcro til rideudstyr. Ridning er en snavset sport,og velcro fungerer bare ikke i længden med snavs. Heldigvis findes der også modeller, der benytter forskellige slags spænder til at holde booten fast. Jeg har brugt den model der hedder Equine Fusion All Terrain Ultra.

Besværlige med gode til krævende terræn

Generelt er denne boot ret besværlig og tidskrævende at tage på. Til gengæld har den en gavmild pasform, der passer de fleste hove. Når først booten er kommet på og spændt fast, så har du en boot, der bliver siddende præcis, hvor den skal – gennem mudder, vand og flyvende galop. Gummisålerne giver et godt greb på alle overflader, og er derfor velegnede til ridning i krævende terræn.

Jeg har ikke oplevet at denne boot gnavede, men man skal alligevel være opmærksom, da den sidder op over kronranden på hoven.

Denne boot er ikke den mest elegante, den fylder lidt på hoven, og hvis du har en hest, der har tendens til at snuble, smede eller slæbe benene, så vil denne boot formentlig gøre det værre.

Holdbarheden kunne være bedre

Equine fusion er ret besværlige at rengøre. De suger fugt i brug og ved vask. De er lang tid om at tørre op, og de kan derfor blive sure og lugte dårligt. De kan ifølge producenten vaskes i vaskemaskinen, men at smide sine mudrede boots i vaskemaskinen hver anden dag vil hurtig gøre en ende på både boots og vaskemaskine.

Jeg er heller ikke imponeret over holdbarheden. Booten er dejlig blød, men den går også hurtigere i stykker. Det er spænder, velcro og den bløde overdel, der hurtigt slides, og det er ikke som sådan noget, der kan skiftes. Jeg har haft held med at lappe dem lidt med nål og tråd.

Denne boot vælger jeg til ridning i høj fart eller krævende terræn, til almindelig landevejsridning har jeg en anden favorit.

Erfaringer med Scoot Boot til heste

Scoot Boot er en ret minimalistisk boot, som sidder ret tæt, men ikke så tæt som Easyboot Glove. Den er lavet uden stof og velcro. Den består af en halvblød plastikskal/sål, som er mere hård end sålen på Equine Fusion, men mere blød end Easyboot Glove. Den har en slids foran, der gør den nem at få af og på. Slidsen lukkes med to gummibånd foran. Yderligere sikres booten med en rem rundt om koden. Skallen er åben bag til, så der er plads til hovens baller. Booten er designet til ikke at sidde helt tæt til hoven. Den tillader lidt bevægelse inde i booten, ligesom der er lidt plads til, at hoven kan være lidt længere eller lidt kortere. Den tager på den måde højde for at hovens størrelse varierer mellem beskæringer.

Unikt design sikrer at booten ikke drejer rundt

Åbningen bagtil gør at booten låses godt fast på hoven og forhindrer den i at dreje rundt. Det er dog en hårfin balance, for selvsamme design gør også, at booten kan gnave hesten. De er begyndt at sælge Scoot Boot sammen med trail gaiters som standard. Det er et lille stykke neopren som monteres bag på booten, der hvor oversiden af ballerne rører booten. Min erfaring er, at det er en god løsning, som minimerer problemet med gnavsår.

Når man lige har fået taget på det , så er Scoot Boot utrolig nem og hurtig at tage på, næsten lige så nem som Easyboot Glove. De to gummistropper foran kan med fordel lukke ved hjælp af en hovrenser. Rengøring går også som en leg, uden stof og velcro er det bare at smide dem i en spand med vand eller spule dem med vandslangen og så lige skrubbe med opvaskebørsten, så er de klar til næste tur. Skidtet hænger heller ikke lige så nemt fast på Scoot Boot.

God holdbarhed dog ikke på gummistropperne

Holdbarheden er generelt god, dog kan det være nødvendigt at skifte gummistopperne en gang i mellem. Der følger ekstra gummistropper med, når du køber Scoot Boot. Du kan også købe ekstra gummistropper.

Generelt sidder de godt fast, jeg har kun tabt dem ganske få gange. Det har været hvis hesten lavet et stunt i form af et pludseligt bukkespring eller at den træder sig selv over hovene. Man kan få nogle særlige galopstropper, der gør at Scoot Boot sidder endnu bedre fast, men dem har jeg ikke prøvet. Jeg synes de fungeret godt nok, også når der kommer fart på.

Klip klop her kommer jeg

Scoot Boot er dog ikke lutter lagkage. Som sagt kan der være problemer med at de gnaver. De kræver i højere grad at hovene har en god naturlig facon end f.eks. Equine Fusion, men de er mere fleksible end Easyboot Glove. Fordi booten ikke sidder 100% til på hoven, har de en karakteristisk klip-klop-lyd, når der rides – den skal man lige vænne sig til.

Scoot Boot fylder ikke meget på hoven. Jeg synes helt klart, de er en af de mest elegante typer, dog ikke helt så elegante som Easyboot Glove, til gengæld fungerer de overordnet bedre end både Easyboot Glove og Equine Fusion. De er derfor mine favoritboots, selvom jeg stadig bruger de andre også.

Boots kun på forhovene eller på alle fire?

Mange heste bliver mest ømtåede på forhovene, og derfor er har nogle heste også kun sko på forhovene. Gør det samme sig gældende for boots til heste? Ja, du kan sagtens nøjes med at give din hest boots på forhovene.

Jeg foretrækker dog at give på alle fire hove. Jeg synes egentlig at prisen på boots sammenholdt med holdbarheden er så lille, at jeg næsten altid rider med boots på alle fire hove og på alt slags underlag. Det kan hurtigt blive dyrt, hvis hesten får en såleknusning eller en stengalle, fordi man ville spare boots til bagbenene eller ikke gad at give dem på.

Det giver en stor frihed, at man ikke skal tænke på underlaget, når man rider. Når det er sagt, så giver boots jo en fantastisk mulighed for at beskytte hovene efter behov. Man kan sagtens ride uden boots på bane, og så kun benytte boots på tur. På den måde kan man strække bootens holdbarhed længe. Jeg har boots, som jeg har haft i flere år.

Kan man bruge boots til heste på fold?

I princippet ja, men de skal jo sidde i mange flere timer, end hvis du kun rider med dem. Det er derfor enormt vigtigt, at de ikke gnaver hesten. Det vil naturligvis også give et større slid. Du må regne med at boots brugt på fold holder kortere tid end boots brugt til ridning. Jeg vil også anbefale at man tager booten af mindst én gang dagligt for at tjekke alt er i orden og give hoven lidt luft.

Har du en hest med en skadet hov eller en hovbyld, så kan en boot faktisk hjælpe med at få din hest hurtigere i gang, idet du kan forbinde hoven og så trække en boot ud over. I sådan et tilfælde vil jeg anbefale en boot som f.eks. Equine Fusion, da de andre bliver for tætsiddende.

Generelt vil jeg dog sige, at boots til heste ikke som sådan er beregnet til at sidde på døgnet rundt, så jeg vil ikke anbefale det som en permanent løsning til en ømtået hest. Kan din hest på længere sigt ikke gå på fold uden hovbeskyttelse, så er der behov for større ændringer i form af ændret management og udredning i forhold til den manglende hovkvalitet.

Må man bruge boots til stævner?

Du kan altid finde information om anvendelsen af boots til heste i reglementerne hos Dansk Rideforbund. Herunder følger regler for boots ifølge reglementerne fra januar 2020.

Dressur: Boots må kun benyttes under opvarmingen ikke på selve konkurrencebanen

Springning: Boots tilladt

Military: Boots er forbudt i dressuren og tilladt under springning og terrænridt.

Distance: Boots er tilladt også under dyrlægekontrollen. Dyrlæge kan dog kræve dem fjernet for at inspicere hoven.

TREC: Boots er tilladt også under eventuel dyrlægekontrol. Dyrlæge kan kræve dem fjernet for at inspicere hoven.

Voltigering: Boots er tilladt

Boots til heste er fremtiden

Der blev grinet en del tilbage i 2008, når jeg kom ridende med mine boots, men i dag oplever jeg at grin er afløst af nysgerrighed og spørgsmål. Der er generelt kommet større fokus på hestens trivsel og sundhed herunder også hovenes sundhed.

For 30 år siden gik heste med sømmede jernsko, det tror jeg vil være et særsyn om 30 år. For mig er de allerede fortid – noget der hører til på et museum. Ridesporten er meget traditionsbunden, men heldigvis sker der rigtigt meget indenfor udviklingen af rideudstyr, der både er funktionelt og fremmer hestens sundhed og holdbarhed.

6 Responses

  1. Det kommer an på hvilken slags boot det er. Du skal følge forhandlernes vejledning, de har ofte et slags skema og instruktion på hvordan du tager mål.

 1. Halløj
  Sagen er den jeg har en 2 års shet, som i sammenråd med smed skal have boots. Jeg har været i kontakt med hovfokus, men efter jeg har sendt billeder af målene får jeg ingen respons retur. Nå til sagen – han går og skraber en del, læs nærmest hele tiden, så han har slidt så meget af forhovene at der ikke engang kan sættes sko på, for sømlinjen er væk. Det betyder han skal have boots på, i alle de timer han er udenfor og om natten. Så når de kommer ind til jeg går i seng for hovene luft og kan tørre. Men hvilke boots ville du anbefale når der også skal være plads til de kan vokse så smeden har noget at arbejde med og samtidig ikke gnaver? – han står alt for stejlt og det kan påvirke hans gaffelbånd, så der skal ske noget nu.

  1. Nu er jeg ikke tilhænger af sko, så det ville jeg faktisk aldrig lægge på, men slet slet ikke på en hest, der stadig vokser. Hoven har brug for at kunne udvikle sig frit. Nogle heste der har fået sko på for tidligt, ender med en livslang deformitet i hoven.

   Jeg synes det er vigtigt at få fundet ud af hvorfor hesten skraber? Keder den sig? Mangler den noget i foderet? Salt eller fiber? Eller er det bare en fase? Måske den kunne blive mere stimuleret og skrabe mindre, hvis den fik en jævnaldrende legekammerat eller den havde noget mere beskæftigelse på fold enten foder, et grantræ, en bold eller lignende.

   Af de boots jeg har nævnt her, ville jeg sige Equine fusion, de fungerer selvom hoven ikke har optimal form. Scoot boot er åben i tåen, så der vil den stadig kunne slide når den skraber og Easyboot Glove har ikke plads til så meget vækst og vil næppe passe, hvis hesten har skrabet tåen væk.

 2. Hejsa
  Jeg har desværre en tidligere forfangen hest, som august 2019 var svært angrebet med hovbensdrejning på begge forben. Han kom sig rigtig fint og alt er gået godt indtil nu 🙈
  Han er markant ømtået, og jeg målte hans hov til 143/149, og bestilte cavallo trek STR 5, men det er som om det er helt ud til kanten…. Han går på smertestillende som holder det i ave, men bliver øm så snart jeg tager ham af. Han har forsko på.
  Mvh Jeanette Bjørnager

  1. Hej Jeanette,
   først og fremmest er jeg hverken uddannet smed, dyrlæge eller trimmer, så det jeg skriver her bliver på baggrund af den viden jeg har som hesteejer og selvlærd hovnørd.

   Uanset hvad vi gør med enten sko eller boots, så skal hesten stadig bære hele sin vægt på 4 (små) hove. Vi kan altså putte nok så meget under hoven, men alene hestens vægt kan give anledning til smerter i hovene, hvis de ikke er i orden.

   Hvis din hest ikke kan fungere uden smertestillende, så skal den tilses af en dyrlæge. Boots kan ikke på magisk vis gøre en hest smertefri, men kan understøtte en helingsproces eller beskytte hoven mod skader.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.