En blog om heste og ridning

Husk reflekser når du rider ud i mørket

Vi går netop nu den mørke tid i møde, og det er tid til af bruge reflekser. Vejret er surt og nogle dage er det svært at nå ud med hesten, før mørket falder på. Er du så heldig at have adgang til et ridehus, skal du måske ride et stykke i mørke først. Eller måske du bare rider tur i mørke. En måneskinstur i et sneklædt landskab er en sjælden og fortryllende oplevelse.

Heste ser fint i mørke

Du skal ikke være nervøs for, at hesten ikke kan se i mørket. Faktisk er hestens nattesyn 5 gange bedre end menneskets. Dette skyldes at hesten har et meget stort øje, samt en uovertruffen evne til at udvide pupillen og indfange selv det mindste lys. Den store pupil gør dog, at hesten er dobbelt så lang tid som mennesker om at vænne sig fra lys til mørke.

Vil du vide mere? Læs Hvordan ser hesten

Væn hesten til at ride i mørke

Når hesten er længere tid om at vænne sig til skarpt lys, så kan det være ubehageligt, at møde en modkørende bil med skarpt lys. Derfor må du forvente, at hesten skal vænnes til at færdes på trafikeret vej i mørke.

Loven om ridning på vejen i mørke

Ifølge Bekendtgørelse om afmærkning af ridende skal ryttere i lygtetændingstiden bære en ridelygte på venstre ben. Den skal lyse med hvidt fremad og med rødt bagud. Lyset skal kunne ses på 150 meters afstand. Derudover skal hesten have et refleksbånd på mindst 5 cm i bredden på alle fire ben. Overtrædelse kan straffes med bøde. Hvis du trækker hesten i mørke, er du i princippet ikke omfattet af reglerne, men det kan på det kraftigste anbefales at bruge reflekser!

Brug reflekser – jo flere jo bedre

Min egen erfaring som bilist er, at lygten sjældent gør den store forskel i forhold til synlighed. Reflekser og flouriserende stof (neonfarver) derimod gør det meget nemmere at se hest og rytter i trafikken. Derfor kan du med fordel supplere med f.eks. en trafikvest til dig selv, et refleksdækken til hesten eller reflekser på hale, og trense. Bruger din hest klokker kan man også få refleksklokker.

Der findes heldigvis masser af fedt refleksudstyr til heste. Gå efter reflekser der kan tåle snavs. De vil hurtigt blive beskidte i muddersæsonen, så de skal være nemme at vaske og gerne kunne sættes fast med en kraftig velcro eller et spænde. Især velcroen kan blive snavset og ubrugelig efter få ganges brug, hvis ikke kvaliteten er i orden. Dækken anbefales kun til heste, der i forvejen går med dækken. Selvom refleksdækkenet er helt tyndt, bliver en hest med vinterpels hurtigt varm under det syntetiske stof.

Brug også reflekser og neonfarver i gråvejr

Skal du ud og ride midt på dagen i gråvejr, regnvejr eller tåge, bør du også bruge reflekser og neonstof. Du kan nemt falde i med omgivelserne og risikere at blive overset af en billist.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.