En blog om heste og ridning

Næsebånd er unødvendigt

Hvorfor er det egentlig, jeg rider med næsebånd? De spørgsmål spekulerede jeg på, efter en frelst person i en facebookgruppe fremførte, hvor forfærdeligt næsebånd er. Jeg blev ret irriteret, som altid, når nogen har travlt med at pege fingre af andre. Et stykke tid efter læste jeg Ute Lehmanns nye bog Kunsten at ride uden bid. Her gennemgår hun meget grundigt de forskellige typer af bidløse optømninger og deres indvirkning på hestens hoved. Jeg blev overbevist om at jeg IKKE skal ride bidløst, da jeg har meget svært ved at se fordelene – også set fra hestens synspunkt. Og det er så ikke helt rigtigt, for min nye hest Monique har problemer med biddet, så på hende rider jeg “ufrivilligt” bidløst, men det er en hel anden historie…

Læs også Bidløs ridning er kommet for at blive

Næsebånd kan genere hesten

Der er mange andre måder man kan betvinge hesten end med et bid. En af de ting er forskellige typer af næsebånd. På baggrund af hestens anatomi redegører Ute Lehmann blandt andet for næsebåndet. Næsebåndet begrænser hestens vejrtrækning og bevægelsesmuligheder. Næsebåndet kan forhindre kæben i at slappe af. Det har jeg aldrig tænkt på! Ligeledes kan det trykke på luftvejene ned til næseborene. Heste kan heller ikke gabe med næsebånd.

Hvorfor næsebånd?

Hvilke fordele har næsebåndet så? INGEN som jeg kunne komme i tanke om. Jeg ved, at man siger det giver en form for kontrol, men jeg må indrømme, at jeg aldrig har erfaret at have hesten mere under kontrol, når den rides med næsebånd. Det skulle da lige være kontrol over dens evne til at gabe. Jeg har bare altid redet med næsebånd, fordi det gør man da, det har man da altid gjort, og man må ikke starte dressur uden næsebånd. Men HVORFOR?? Jeg kan ikke finde noget fornuftigt svar på det spørgsmål, så derfor pillede jeg næsebåndet af alle min trenser (Undtagen Moniques for det er en hackamore). Nu kan mine heste frit gabe, hvis ridningen keder dem, og de kan trække vejret ubesværet. Jeg har fået et spænde mindre at spænde og sparer tid, når jeg sadler op. Det er hvad jeg kalder en win-win-situation.

2 Responses

  1. Hej,

    Synes det er spændende du har valgt ikke at ride med næsebånd grundet det er ubehageligt for hesten men ønsker at bevare bidet? Du skriver du er blevet overbevist om ikke at ride bid løst men begrunder ikke hvorfor? Udover at du har mere styr på hesten, hvilket er klart med en jern ping i munden,

    Ser fem til dit svar ,
    MVH MIkkel

    1. Hej Mikkel, nu har dette indlæg et par år på bagen og jeg er faktisk sidenhen gået over til at ride helt bidløst. Bidløse optømninger kræver som regel næsebånd, som kan hæmme vejrtrækningen, men har nogle andre fordele, f.eks. at hesten ikke skal have metal i munden. Pointen i indlægget er egentlig, at vi ofte benytter udstyr på hesten uden at tænke over, hvilket formål det tjener, og opvejer dette formål overfor den ulempe det påfører hesten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.