En blog om heste og ridning

Stigebøjler i lammeskindssadel – må man det?

Må man ride med stigebøjler i lammeskindssadel? Det korte svar er nej. Vi du have det lange? Så læs videre her.

Hvis du køber en lammeskindssadel fra Christ, Holu Horse eller Grandeur, så er der mulighed for at du kan sætte stigebøjler i. Men må man det?

Det tykke lam på lammeskindssadlen yder en vis trykfordeling fra f.eks. rytterens sædeben. I de nye modeller af Christ lammeskindssadel er der kommet et trykfordelende skumindlæg på begge sider af rygsøjlen. Sadlen er dog stadig helt blød og bøjelig, hvilket også er meningen. Der er mange, der bruger lammeskindssadlen som “terapisadel” eller til genoptræning af en hest med trykskader i sadellejet. Selve lammeskindssadlen trykker ingen steder, den er virkelig meget blød for både hest og rytter.

Stigebøjler giver koncentreret tryk på stigeremsophænget

Men hvad sker der, når man placerer en rytter i sadlen med stigebøjler på? Hvis der trædes i stigebøjlerne lægges der et tryk på et ret koncentreret område hen over rygge på det sted, hvor stigeremsophænget sidder. Man kan sige at sadlen knækker sammen på midten. Er det et tryk som er skadeligt?

Jeg har selv redet i lammeskindsadel med stigebøjler, også letridning og lange ture på en meget bred haflinger og en tinker, der ikke kunne passe en almindelig sadel. Jeg tjekkede altid for ømhed efter ridning, da forhistorien var en bomsadel, der havde gjort ondt. Jeg oplevede aldrig ømhed efter ridning.

Læs også Det bomløse sadelmareridt

Tysk video gjorde mig noget klogere

Alligevel vil jeg være forsigtig med at bruge stigebøjler i lammeskindssadel. En video af den tyske youtuber Jenny, som har kanalen blindly follow horses, fik mig overbevist om, at stigebøjler i lammeskindssadel ikke er helt uden risiko. Kan du lidt tysk, så kan hendes kanal varmt anbefales!

Hun har lavet en række testvideoer af Christ lammeskindssadel med en Port Lewis Impression Pad under. I første video testes lammeskindssadlen med stigebøjler og et almindeligt underlag under. Her er det tydeligt at der er øget tryk, der hvor stigebøjlerne sættes fast i sadlen.

Videoen skabte en del røre, og mange undrede sig over at Jenny ikke brugte et trykfordelende underlag under lammeskindssadlen.  Derfor blev første video fulgt op af endnu en video. I anden video testes lammeskindssadlen med et Grandeur trykfordelende underlag med 1.5 cm filt og 2 cm fast skumindlæg i. Her er det tydeligt, at det trykfordelende underlag giver en bedre beskyttelse mod tryk, dog ses det tydeligt på impressionpad’en, at trykket stadig er koncentreret omkring stigeremsophænget. Til sidst i videoen tester hun sadlen uden stigebøjler. Her ses det også tydeligt, at rytterens sæde alene yder et betydeligt tryk forrest i sadellejet.

Er stigebøjler så definitivt dømt ude? Jeg har snuppet et par screenshots fra de to videoer, så vi bedre kan sammenligne:

Sammenligning af tre tryktest med impressionpad under Christ lammeskindssadel

  1.  Viser tryktest med almindeligt underlag, stigebøjler og letridning, her ses et tydeligt koncentreret tryk ved stigeremsophænget.
  2. Viser tryktest med Grandeur trykfordelende underlag med 1.5 cm uldfilt og 2 cm skum under, stigebøjler og letridning. Der ses et mere koncentreret tryk på det sted rytteren sidder.
  3. Viser tryktest med Grandeur trykfordelende underlag med 1.5 cm uldfilt og 2 cm skum under og ingen stigebøjler. Der ses et mere koncentreret tryk på  det sted rytteren sidder.

Brug stigebøjler i lammeskindssadel med forsigtighed

Som jeg tolker videoen og billederne, så er der en tydelig forbedring ved at lægge et godt trykfordelende underlag under lammeskindssadlen. På de to sidste billeder må jeg indrømme, at jeg ikke kan se den helt store forskel på henholdsvis med og uden bøjler. Jeg mener derfor godt man kan forsvare at ride hyggeridning i en lammeskindssadel med stigebøjler, hvis man har et godt trykfordelende underlag under. Ingen heste er ens, og husk  at tjekke din hest for ømhed i sadellejet med jævne mellemrum. Rid med lange stigebøjler og sørg for at din vægt fordeles på den størst mulige overflade på hestens ryg

Som Jenny er inde på i videoen, så forsvinder den tætte kontakt med hesten, når man lægger et tykt trykfordelende underlag under lammeskindssadlen. Jeg selv har også oplevet at for meget fyld under sadlen får den til at ligge ustabilt og f.eks. glide rundt m.m.

Læs også Sadlen glider rundt – sådan undgår du det

Når alt dette er sagt, kan en lammeskindssadel godt være en brugbar løsning for heste med vanskelige sadellejer, eller i en periode hvor man venter på den rigtige sadel.

2 Responses

  1. Hej
    Hvis man kombinerer lammeskindssadlen med LeMieux X-grip Twin (og bruger stigbøjler), mon man så kan udelade det trykfordelende underlag, da der jo er en form for gel i det underlag. Hvad tænker du om det, er det. Igen du hr prøvet?
    DBH Line

    1. Hej Line, jeg har ikke redet med den kombination, men jeg har selv X-grip Twin underlag, som jeg bruger under min bomløse Cozysadel til aflastning af rygraden. Min vurdering af underlaget er, at det fungerer som et trykfordelende underlag. X-grip Twin har vel omkring 1,5 – 2 cm relativt fast indlæg, hvilket svarer til et standard trykfordelende underlag fra f.eks. Barefoot. Hvor tykke og faste indlæg, der skal være i det trykfordelende indlæg afhænger også af hestens ryg. Generelt har brede, umarkerede heste mindre behov for trykfordeling. Bh Gitte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.