En blog om heste og ridning

Mere bevægelse på folden og større livskvalitet

Jeg læste for nylig om en amerikansk undersøgelse, der viste at heste på store foldarealer bevæger sig mere og opbygger mere knoglemineral. Det fik mig til at tage et kritisk blik på mit eget hestehold. Mine to heste går i løsdrift og har adgang til et foldareal på ca. 5000 m2 om sommeren. Om vinteren har jeg i mange år afgrænset vinterfolden til ca. 1000 m2 for at skåne resten.

Mine heste bevæger sig for lidt

Især i vinterperioden har jeg oplevet, at hestene bare står ved læhuset og hænger. De bevæger sig meget lidt. Og hvorfor skulle de i grunden også det? Folden er mudret, og der er kun mad henne i hønettet ved læhuset. Jeg har egentlig taget for givet, at heste bare rører sig rigeligt, hvis de har muligheden for det. Det er altså ikke helt rigtigt, nogle heste skal motiveres til at bevæge sig. Det skal vi andre som regel også…

Det gik op for mig, at mine heste, selvom de gik i løsdrift, næppe bevægede sig mere end heste, der står i boks og kommer ud nogle timer om dagen. BUM! Så gik man lige og troede, man gjorde det så godt. Jeg lagde straks hovedet i blød. Mine heste skulle til at røre sig noget mere.

Fold med mere bevægelse

Flere foderstationer skaber mere bevægelse på folden. Haflinger ved hjemmelavet slowfeeder.Løsningen blev at åbne op til hele folden også om vinteren. Det var dog ikke nok til at få hestene rigtig i gang. Derfor placerede jeg i hvert hjørne af folden foderstationer, hvor hestene kan få hø og halm i slowfeedernet og i mine egne hjemmelavede slowfeeders. Vandtruget er naturligvis placeret længst væk fra høstationerne og slikstenen er i læhuset.

Læs også Slowfeeding – hvorfor det?

Jeg må sige, at det har gjort en stor forskel. Hestene bevæger sig meget mere og har fået en bedre grundkondition. Jeg oplever også, at de er mere afslappede under ridning. Jeg frygtede at hele folden ville blive et stor mudderhul, men det har faktisk vist sig, at de 5000 m2 godt kan “bære” to heste. Det har selvfølgelig slidt på folden, og der bliver ikke meget sommergræs i år.

Slut med sommergræs

Sommergræs er nu også noget, jeg har overvejet at droppe. Det er altid en masse bøvl med indgræsning, og jeg synes det er rigtig svært at styre. Jeg “hører” mange steder, at det er dårligt for hestenes hove, og derfor er planen af fodre med hø i slowfeeder sommeren igennem. Jeg er spændt på, om det gør en forskel for hovene.

Du kan læse mere om heste og græs på safergrass.org

Ideer til mere bevægelse på folden

Skal dine heste også bevæge sig mere på folden? Her er en række tips til bevægelse

 • gør folden større.
 • vælg en fold der lang frem for kvadratisk.
 • lave flere foderstationer med størst mulig afstand i mellem
 • Sæt en stor sliksten ud på folden – stor fordi så holder den længere.
 • placer vandtruget et andet sted end foderet.
 • lav spor ala Paddock Paradise, du kan med fordel bruge tentorpæle og polytråd til sporene.
 • Lav en stolpe med kostehoveder skruet på, så hestene kan stå og gnubbe sig.
 • Smid juletræet ud på folden, de fleste heste kan godt lide at gnave i det.
 • Smid store grene og sten ud på folden, det stimulerer hestene og gør det vanskeligere at tage den korte vej.
 • Lav en rulleplads med sand eller grus. du kan bestille hos Grus Direkte.

Alle disse ting vil ikke bare få dine heste til at bevæge sig mere, det vil også bidrage til deres livskvalitet. Kunsten er at sprede “wellness-stationerne” rundt omkring i folden, for at stimulere hestene til at vandre fra det ene til det andet.

2 Responses

 1. Pas på med juletræerne!
  De kan sidde fast i halen – min pony havde slæbt rundt på juletræet en halv dag. Det så komisk ud men hvor er jeg glad for hun er så rolig, det ku jo ha gået galt!!!

  1. Det kan jeg godt se, det er ikke så rart. Der lurer farer overalt, når man er en hest 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.