En blog om heste og ridning

Får din hest nok grovfoder?

Du har måske hørt det før, men det er vigtigt at din hest får nok grovfoder. Det beskæftiger hesten, giver maven noget at arbejde med og beskytter mod mavesår.

Hvad er grovfoder

Grovfoder er et foder med et højt indhold af fibre, og det skal helst være fordøjelige fibre. Halm og frøgræs indeholder ikke særlig mange fordøjelige fibre og er derfor ikke godt grovfoder.

Læs også Halm som grovfoder til heste

Godt grovfoder er hø og wrap med lavt sukkerindhold. Grovfoder med lidt tættere energiindhold kunne være roepiller og lucerne.

Mange giver for lidt hø og wrap

Mange hesteejere giver deres heste for lidt grovfoder. Hø og wrap kan godt syne af meget. Måske synes du, at du giver hesten en kæmpe bunke. Men hvor meget giver du egentlig?

Forhandlere af hø har det også med at pynte lidt på vægtangivelsen, og når du får at vide, at en småballe hø vejer 12-15 kilo, så skal du nok regne med 11-12 kilo.

Tidligere vejede jeg ikke mit hø af. Jeg fyldte det bare i min slowfeeder. Jeg synes, der var meget hø i. Da min oldenborger begyndte at tabe sig lidt for meget i vinters, fik jeg fat i en vægt. Jeg fandt ud af, at jeg gav alt for lidt hø. Faktisk fik hun kun 2/3 af minimumsmængden. Umiddelbart ville jeg bare have sat hende op i kraftfoder, men det viste sig, at hun bare skulle have mere hø!

Vej dit grovfoder af og til

Det er derfor en god ide at veje dit hø eller wrap af en gang i mellem, og tjekke om du giver nok. Småballer er nemme at veje med en høvægt. Har du wrapballer, minibigballer kan det være lidt vanskeligere at veje hele ballen. I stedet kan du tage den mængde, du giver hesten i dagsration og fylde det i et hønet og så veje det.

Jeg synes med de store wrapballer og høballer, at det er svært at vurdere, hvor meget du giver, hvis du udfodrer det løst. Hvis du fylder i et net eller anden beholder, så er du mere sikker på, at du giver samme mængde hver dag.

Hvor meget hø eller wrap skal hesten have

Ledende forskere anbefaler at hesten får 15 g tørstof grovfoder per kilogram kropsvægt, eller 1,5 kg per 100 kg kropsvægt. Bemærk at det er i tørstof! Det vil sige at hø, der som regel har en tørstofprocent på 90%, skal mængden per. 100 kg hest være 1.7 kg. Wrap er mere fugtigt, så der er den anbefalede mængde endnu større.

Beregn hvor meget grovfoder din hest skal have

Ved at bruge nedenstående formular kan du beregne, hvor meget grovfoder din hest minimum skal have. Hvis ikke du kender tørstofprocenten på dit grovfoder, så regn med 90 % til hø og mellem 60-80% for wrap.

Mål selv tørstofprocenten i dit grovfoder

Du kan selv finde tørstofprocenten ved at tage en prøve på 100 gram og smide i microovnen i 4 minutter. Herefter kan du veje prøven igen. Vægten i gram vil være den samme som tørstofprocenten.

Hvis din hest ikke får den anbefalede mængde

Hvis din hest ikke får den anbefalede mængde, vil den have forhøjet risiko for mavesår og generel mistrivsel. Kan du ikke selv bestemme, hvor meget grovfoder din hest får, fordi den f.eks. er opstaldet ude, så kan du give den det i krybben i form af roepiller, fiberpiller og lucerne.

Bliver din hest for tyk af den anbefalede mængde, kan du overveje om din hest bevæger sig nok. Det gælder naturligvis ridning, men også i høj grad om den rører sig nok i folden.

Læs også Mere bevægelse på folden og større livskvalitet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.