En blog om heste og ridning

Halm som grovfoder til heste

Tidligere var det ret almindeligt at give heste halm som grovfoder, enten for at slanke dem eller fordi det nogle vintre var svært at få fat i godt hø. Således kan man i ridemærkebogen fra 1994 se foderplaner med halm som primære grovfoder.

Halm som grovfoder i foderplan fra Ridemærkebogen 1994

Heldigvis er vi i dag bedre stillet, det er muligt at købe kunsttørret hø, tør wrap og grønpiller. En undersøgelse på Aarhus Universitets Jordbrugsvidenskabelige Fakultet i 2009 viste, at heste, der fik halm som eneste grovfoder, havde en kraftig forhøjet risiko for at udvikle mavesår. Alene af den grund bør halm aldrig være det eneste grovfoder.

Halm som grovfoder er ikke godt

Halm egner sig ikke til at være grovfoder, fordi det er for næringsfattigt og svært fordøjeligt. Selvom du kan erstatte halmens manglende vitamin og mineralindhold med tilskud, så er optagelsen næppe lige så god, som hvis hesten får sit behov for vitaminer dækket via godt hø eller wrap. Grovfoderet er hestens rugbrød, og det der primært skal dække dens behov for vitaminer, mineraler og næring.

Grovfoderet giver hesten fiber, så maven får noget at arbejde med. Fibrene i halm er svære at fordøje, og derfor vil en stor del blot passere hestens fordøjelsessystem. Heste, der får halm som grovfoder, får også den karakteristiske halmvom, hvor hestens mave bliver udspilet. Ved hø og wrap derimod er fibrene fordøjelige og har en gavnlig virkning på hestens fordøjelse og næringsoptagelse.

Halm er godt fyldfoder til trivelige heste

Er halm helt uegnet som foder? Min erfaring er, at halm fint kan fungere som et tilskud eller supplement til en kost primært bestående af hø eller wrap af god kvalitet. Halm kan således bruges som et fyldfoder til trivelige sultne heste, som er nødt til at få hø og wrap i afmålte mængder for at undgå overvægt. Ligeledes kan halm tilføre hestene træstof, hvis de f.eks. begynder at æde træ. Jeg giver det i et småmasket hønet, så hestene ikke foræder sig i det.

Læs også Når hesten spiser træ

Fordøjelige fibre beskytter maven

Hestens fordøjelsessystem er indrettet til, at foder indtages i små portioner dagen igennem.

Læs også Slowfeeding – hvorfor det?

De fordøjelige fibre, man finder i hø og wrap, sænker ph-værdien i mavesækken på hesten og beskytter mod mavesyre. Hvis hesten står for mange timer uden foder i maven, kan mavesyren give hesten mavesår. Halm giver med sine ufordøjelige fibre ikke denne beskyttelse, det er derfor vigtigt at halm ikke udgør et måltid for sig selv, men gives sammen med fordøjeligt grovfoder som hø, wrap eller mens hesten er på græs.

Vil du læse mere? Så kan jeg anbefale dig at læse Halm – er det et nødvendigt fodermiddel til heste? på hestezonen.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.