En blog om heste og ridning

Har du tjekket hegn for nylig?

I sidste uge kunne TV2 Øst fortælle, hvordan både bilist og hest på fantastisk vis slap uskadt fra en kollision, hvor hesten landede på bilens køler. Hesten var sluppet ud af sin fold, og det var vitterligt meget heldigt, at der ikke skete mere. I september kunne TV2 Østjylland berette om et lignende uheld, de endte med at en politipatrulje måtte skyde en hårdt kvæstet hest.

Nogle ulykker kan undgås

Jeg synes, der er alt for mange ulykker, der involverer heste, der er brudt ud af deres indhegning. En del af dem kunne helt sikkert have været undgået, hvis deres indhegning var mere sikker.

Tjek dit hegn

Har du stødhegn, er det vigtig at tjekke jævnligt, om der er stød på hegnet og også gerne hvor meget. Har hegnet kontakt med jorden skal det give et tydeligt taktfast smæld og gerne en synlig gnist. Du kan købe en hegnstester, der måler den elektriske spænding i hegnet. Har du lægtehegn skal du ligeledes tjekke hegnet jævnligt og se efter at lægterne sidder ordentligt fast.

Få styr på udbryderkonger

Nogle heste kan desværre blive de rene udbryderkonger, og maser sig bare igennem både stødhegn og lægtehegn. Derfor kan det være nødvendigt at sikre sit hegn yderligere med f.eks. fårehegn. Det er også vigtigt at hegnet er højt nok. Poda anbefaler at hegnet er lige så højt som hestens stangmål minus 10 %. Det betyder at en hest på 160 cm bør have et hegn på 144 cm. Generelt må man jo sige, at hvis hesten springer over hegnet, er det for lavt!

Læs også Hestefold – etablering og lovgivning

Respekt for stødhegnet

Et stødhegn fungere primært som en psykisk barriere. Hestene har få gange oplevet at få et ubehageligt stød og vil herefter være bange for at komme i nærheden af hegnet. Mangler hestene respekt for stødhegnet, har det ikke den store virkning, da det er ret let at bryde igennem. I denne tråd på hestenettet.dk kan du læse nogle tips til, hvordan du kan lære hesten at få respekt for hegnet. Nogle af metoderne kan virke lidt grove, men hvis alternativet er en trafikulykke, hvor hesten må skydes af politiet, ved jeg nok, hvad jeg ville foretrække.

Husk foder på folden

Især på jordfold kan hestene kede sig gevaldigt, hvis ikke de har noget at spise. De fristes til at bryde ud, hvis der er grønt græs lige på den anden side af hegnet. Derfor er risikoen for, at de bryder ud meget mindre, hvis de altid har adgang til foder. Til heste, der ikke tåler ubegrænset grovfoder, kan en slowfeeder være en god løsning.

Læs også Slowfeeding -hvorfor det?

Tjek også din forsikring

Du er erstatningsansvarlig for de skader din hest forårsager, når den går løs omkring. I 2008 blev det lovpligtigt at få sin hest ansvarsforsikret. Har man en indboforsikring, er hesten ofte automatisk ansvarsforsikret, men husk at tjekke med dit forsikringsselskab!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.