En blog om heste og ridning

Knoldet frossen jord på folden – Hvad kan du gøre

Frossen jord gør, at min fold er et ufremkommeligt månelandskab, efter den først har været ekstremt mudret og herefter har fået omgang barfrost. Den er knoldet og stenhård.

Frossen jord kan give skader

Hestene bryder sig bestemt ikke om at gå på den frosne jord, og det er heller ikke uden risiko. Ikke nok med at de nemt kan få en forvridning, så er jorden ikke helt gennemfrossen alle steder, og de kan derfor synke i og risikerer at få rifter i koden af isen på overfladen.

Når først jorden er frossen, er der ikke meget du kan gøre andet end at håbe på masser af sne. Er du derimod lidt velforberedt, så er der flere muligheder

To heste der græsser på midterstykket i en vandrefold om vinterenHav en ekstra fold til frostvejr

En af de ting, du kan gøre, er at have et stykke fold, som hestene kun benytter om vinteren, når det er frostvejr. Når jorden er frossen, ødelægger de ikke græsrødderne. De vil dog helt sikkert bide græsset helt ned.

Jeg har vandrefold, og derfor har jeg et stort midterstykke med græs, som har stået urørt siden efteråret. Jeg har til hestenes store lykke lukket op til det, så de kan bevæge sig rundt uden besvær.

Hvis du har heste med tendens til forfangenhed, skal du dog være varsom med at lukke dem på græs, da frossent græs sagtens kan indeholde en del sukker. Læs mere på safergrass.org.

Lav jordarmering

Hvis du har områder med jordarmering, så kan du sørge for at skrabe den af umiddelbart inden frosten sætter ind, så overfladen blive jævn. Det kan være en dyr fornøjelse at have jordarmering på hele folden, og mange hesteejere har kun jordarmering på de mest udsatte steder.

Læs også Undgå mudder på folden

Lav en frostvejssti

Jeg har i min vandrefold to områder med jordarmering et hvile/læ/drikkeområde og et fodringsområde. Stien mellem de to områder har kun delvis jordarmering. Derfor er der et stykke på ca. 50 m, som er meget mudret. Der hvor det er værst, har jorden (lerjord) nærmest lagt sig i pukler, med vand i dalene.

Så snart det bliver tøvejr, vil jeg lave en frostvejssti. En sti inde på midterstykket lige ved siden af pukkelsporet. Når så det bliver frost igen, vil jeg blot flytte tråden til inderhegnet lidt længere ind. Dette vil give hestene en sikker sti til foderpladsen og deres græsindtag vil være begrænset til stien. Det kan gøres billigt og nemt med tentorpæle og polytråd.

Vandrefold om vinteren med frostvejrssti til at undgå knoldet og frossen jord

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.