En dejlig aften i Maj er jeg draget til Stenlille på Vestsjælland for at besøge Anna Nygaard og hendes to islændere og én shetlænder-blanding. Anna har for 1½ år siden anlagt en vandrefold efter principperne fra Paddock Paradise.
Hestene kunne ikke tåle “normale” forhold
Annas vandrefold er anlagt på en sandet naturgrund på knapt 1 Ha med blanding af træer og græs. Det startede egentlig med en traditionel fold, men Anna fandt hurtigt ud af, at det kunne hendes nøjsomme heste slet ikke tåle. Så hun gik i gang med at etablere vandrefold.
Jeg har forsøgt at lave en lidt grov skitse over vandrefolden her:
Indretningen af Paddock Paradise
Området blev gennemgået for giftige træer og planter, som blev fældet og fjernet. Det lyder nemt, når jeg skriver det her, men det har været et kæmpe arbejde. Vandrefolden er indrettet med et opholdsområde uden stier, hvor der også er et læskur.
Herefter løber et spor på ca. 450 m i længden og ca. 3-5 m varierende bredde rundt langs kanten af grunden. I midten af grunden ligger et åbent indhegnet græsområde. De laver ikke selv hø, så græsset i midten slås med jævne mellemrum.
Forhindringer og foder på sporet
Rundt langs sporet med ca. 40 meters mellemrum er der hængt småmaskede hønet op. På jorden er der udlagt stammer som forhindringer. Nogle steder skal hestene gå over stammerne for at passere f.eks. ved vandingsstedet, og andre steder kan de vælge at gå udenom forhindringerne. Der skal nemlig også være plads til en fræser (rask galop).
Læs også Mere bevægelse på folden og større livskvalitet
Nogle steder på sporet er underlaget stenet, og det er det blevet af sig selv, så Anna har bare ladet det være. Andre steder har det været nødvendigt at skrabe sporene med en rendegraver for at fjerne græsset. Underlaget er så sandet, at der stort set aldrig er vådt og mudret, men det betyder også, at hestene ikke jokker græsset op i løbet af vinteren.
Læs også Undgå mudder på folden
Management af heste på vandrefold
Annas nøjsomme heste tåler ikke fri adgang til hø/wrap end ikke i slowfeeder, de bliver simpelthen for tykke. Dette er egentlig ikke i overensstemmelse med principperne for Paddock Paradise, men af og til må man tilpasse sit hestehold efter de enkelte heste og de arealer, man har til rådighed, for at få den trivsel som tilstræbes.
Læs også Slowfeeding – hvorfor det?
Hestene har hele tiden adgang til halm i deres net. To gange om dagen og fordeler Anna hø i de 12 net, der hænger langs sporet. Med jævne mellemrum, men ikke hver dag, fjernes klatter fra sporet. Der bruges ca. 15-30 minutter per gang altså ½-1 time om dagen på pasning af hestene.
Samme arbejde og udgifter sommer og vinter
En af de ting, hvor et hestehold i Paddock Paradise adskiller sig fra traditionelt hestehold er, at arbejdet og udgifterne er det samme sommer og vinter. Den daglige kontakt med hestene såvel sommer som vinter er dog meget gavnlig for forholdet mellem heste og mennesker. Hvis du tror, at heste i løsdrift bliver vilde og sky, så kan du godt tro om. Under mit besøg har jeg alvorlige problemer med at få taget billeder af hestene, da de straks går helt hen til mig, når jeg forsøger at fotografere dem. Se slutningen af videoen.
Jeg håber at dette indlæg kan være med til at inspirere andre hesteejere til at indrette sig efter Paddock Paradise. Jeg er i hvert fald selv blevet inspireret, og påtænker at inddrage et stykke skov ved siden af folden herhjemme og lave stier.
Stor tak til Anna Nygaard, som var så venlig og modig, at invitere os ind til et kig i hendes Paddock Paradise.
2 Responses
Hej hej,
Jeg har med stor interesse set på jeres lækre PP. Jeg har netop selv være i gang med at etablere det, og vil hører om du kan fortælle noget mere omkring fodring, og vandinspladsen. Har du evt. en oversigtstegning? Mvh. Maria, Nordfyn
Hej Maria, jeg har ikke nogen oversigtstegning, men jeg eksperimenterer stadig meget og flytter rundt på vandingsplads m.m. Planen er faktisk at flytte læskuret væk fra både vand og fodringsplads. Hvad vil du vide om vand og foder?