En blog om heste og ridning

Sand som strøelse i løsdrift endte som en stinkbombe

I vinters har jeg eksperimenteret med sand som strøelse. Jeg har flere vintre i træk haft problemer med strøelsen i min løsdrift. Jeg har efterhånden prøvet en del forskellige ting. Sidste år fandt jeg ud af, hvordan jeg kunne holde bunden tør og ren med staldmåtter ovenpå jordgulvet og så ganske lidt strøelse.

Læs også Endelig tør bund i løsdriften

Efteråret 2017 har være virkelig vådt, som i “jeg kan ikke huske, det har været så vådt” vådt. Det har naturligvis givet en rigtig kedelig mudret fold. Fordi folden har været så kedelig, ville jeg gerne gøre noget ekstra for hestene, så deres læskur blev lidt mere indbydende. De tilbringer trods alt en hel del tid derinde, når vejret er koldt og fugtigt.

Sand i løsdriften lød som en lækker løsning

Jeg har på Facebook læst om andre, der bruger sand i løsdriften. Jeg har haft et billede inde i mit hoved af en løsdriftbund med fint, tørt hvidt strandsand, som er er blød og lækker. Det var ikke helt sådan, det blev.

Jeg fik min mand til at hente 1.5 ton strandsand i en nærliggende grusgrav. Sandet kørte jeg selv ind med trillebør. Jeg havde godt nok lange arme, da jeg var færdig! Sandet var dog ret fugtigt og det tørrede ikke op, bare fordi det kom under tag. Det var selvfølgelig heller ikke vådt, bare sådan fast og fugtigt.

Uudholdig stank af ammoniak efter 14 dage.

Hestene tog godt imod den nye sandbund, de sked og tissede lystigt i det lækre sand. Jeg var på pletten med en spånegreb hver eneste dag. Jeg fjernede alle klatter og rev sandet, så de våde pletter kunne tørre op.

Der gik ikke mange dage før stanken af ammoniak var tydelig. Efter 14 dage var den meget udtalt. Lugten hang ligesom røg i mit hår, i mit tøj og i hestenes pels ikke mindst. Mit læskur mangler ellers ikke ventilation, det har to store indgange på fronten, og der er åbent hele vejen rundt oppe under taget.

Det fungerede slet ikke efter hensigten, og 3 uger efter jeg havde flyttet 1.5 ton sand ind, så måtte jeg flytte det ud igen. Sandet har jeg bare lagt ud på folden. Når det ikke kan bruges til strøelse, så kan det heldigvis bruges til forbedring af lerjord.

Sand som strøelse fungerer ikke her

Konklusionen herfra er, at sand ikke fungerer i min løsdrift, det stinker, og det er tungt at arbejde med. Vi er igen tilbage på staldmåtter og sparsom strøelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *