Slowfeeding er hot – rigtig hot. Det går i alt sin enkelthed ud på at få hesten til at spise langsommere, men hvorfor nu det?
Hestens naturlige spisevaner
I naturen spiser hesten 10-15 gange i døgnet og sammenlagt 10-14 timer. Pauser hvor hesten ikke spiser varer 1-2 timer og sjældent mere end 3 timer. Læs mere på thehorse.com
Typiske spisevaner for en tamhest
Mange heste fodres 2-3 gange om dagen. Hvis vi antager, at de er en time om at spise, efterlader det dem 7 timer ad gangen uden mad. Mavesår og kolik er da heller ikke en ualmindelig lidelse, og det hænger unægtelig sammen med vores måde at fodre dem på.
Nye former for fodring
Hesteverdenen er desværre noget træg og gammeldags, og vi er ret tilbøjelige til at gøre tingene, som vi altid har gjort. Der er dog de senere år kommet langt større fokus på, hvordan vi kan efterligne hestens naturlige spisemønster.
- Mere grovfoder f.eks. hø, roepiller, frøgræs og halm
- Hyppige fodringer med computerstyrede foderautomater
- Flere foderstationer placeret med større afstand
- Slowfeeders
Slowfeeders
Mere grovfoder er ikke alene nok til at forlænge hestens spisetid. Nogle heste tåler ikke fri adgang til grovfoder. Mine fjordheste er kun en time om at spise en halv dagsration hø! Computerstyret fodring er en dyr løsning for de små hestehold, og den almindelige hesteejer har brug for en mere simpel og billig løsning.
Suser du lidt rundt på nettet, kan du finde masser af eksempler på hjemmelavede beholdere, som gør det vanskeligt for hesten at grovæde deres stråfoder. Det gælder om at forlænge det tidsrum, hvor hestene spiser.
Det er nu ikke altid så nemt som det lyder. Mange slowfeederløsninger fejler fordi
- Hestene ødelægger beholderen
- Foderet sætter sig fast, så hestene ikke kan få fat i det
- Er for dyre i anskaffelse
- Er til fare for hesten
- Er besværlige at fylde
- Giver unaturlig spisestilling for hesten
Hønet med små masker
En populær løsning er hønet med små masker. De er billige og nemme at hænge op på folden eller i stalden. De fås i flere størrelser og er velegnet både til én eller mange heste. Ulempen er at hestene kan bide dem i stykker, eller sidde fast med benene/skoen. De kan også være lidt besværlige at fylde. Til gengæld er prisen overkommelig, og de kan transporteres i en rygsæk.
Høhæk i stål
Du kan få forskellige høhække i stål, hvor der er mindre afstand mellem tremmerne. Dette er en holdbar og sikker løsning, men desværre også ret så dyr og ufleksibel. Samtidig kan foderet sætte sig fast inde i beholderen så hesten ikke kan få fat i det. Der er også set tandskader på heste der benytter slowfeeder i metal.
De hjemmelavede
Der findes masser af inspiration og erfaringer til hjemmelavede slowfeeders på blandt andet hestenettet. Her er et par gode tråde:
http://www.heste-nettet.dk/forum/14/1130471/1130471/
http://www.heste-nettet.dk/forum/5/574625/574625/
Jeg bruger selv en fodertønde, hvor jeg har lavet huller i bunden med et kopbor. Jeg hænger dem på en stolpe i folden. De skal hænge frit, ellers larmer det, når hestene skubber til dem. Hestene kan heller ikke ødelægge dem, og de kan samtidig få foderet til at falde ned i beholderen ved at skubbe til dem. De er meget holdbare, jeg har haft mine i flere år, og så er de super nemme at fylde. Den eneste ulempe er, at hesten skal stå med hovedet på sned for at spise af dem. Jeg har taget tid på hestene og de er 3 gange så lang tid om at spise den samme mængde hø fra min slowfeeder, som hvis høet lå på jorden.
6 Responses
Hej
Vi er blevet inspireret af ideen og har tænkt os at lave et par tønder
Men hvor store er de tønder du bruger? 60 l, 120 l eller andet??
Og hvor meget hø kan der ca. være i en tønde
Jeg fodre to gange i døgnet i vinterperioden og der skulle derfor gerne kunne være mindst 2½-3 kg hø i tønden pr. fyldning
VH Jane
Hej Jane,
det er 60 l tønder jeg har brugt. De bliver meget uhandy og tunge, hvis du bruger 120 l. Jeg plejer at kunne pakke en småballe hø ned i tre tønder uden problemer, jeg vil skyde på at der kan være 4-6 kg per tønde. Det kommer an på, hvor hårdt du pakker det. Hvis høet er meget fint eller man bruger wrap, skal man dog ikke pakke for hårdt, for så kan hestene ikke få det ud. Spørg endelig hvis du er i tvivl om noget og se evt. videoen længere nede i kommentartråden.
Mange tak for svar
Vi har set videoen – Den er viser fint hvordan du laver tønderne 😉
Et enkelt spørgsmål mere: Hvad er diameteren på de huller du borer?
Tænker de ikke skal være for små, da mine heste ikke er vant til konceptet eller har prøvet slowfeedere før
Det er ret groft hø jeg fodre med
De er 7 cm i diameter. Jeg har tidligere haft prøvet med 5 cm og det er absolut for småt, men prøv jer frem fra 7 cm, det er altid nemmere at gøre hullerne større end mindre 🙂
Fin måde med fodertønden som slowfeeder. Du har vel ikke et billede af hvordan du rent praktisk hænger den op? Kan ikke helt gennemskue præcist hvordan snorene sidder i låget 🙂
Vh Theresia
Hej Theresia, jeg har lavet en (mega amatøragtig) video om hvordan man gør her
https://www.youtube.com/watch?v=vYN_E2vhqYY