Dette indlæg er lavet i samarbejde med TDJ Andersen K/S
Strøelse og bund i løsdrift med jordgulv kræver ofte lidt mere omtanke sammenlignet med en almindelig stald. Problemer med kulde, fugt og hygiejne er ikke ualmindeligt. Jeg har gennem mine 10 år med løsdrift erfaret, at det ikke er nok at strø oven på jordgulvet.
Jordgulv kræver en kulde- og fugtspærre
Når du strøer direkte på jordgulvet, så kan fugt og kulde trække op fra jorden. Sagt på håndværkersprog, så har du brug for en kulde- og fugtspærre.
Nogle vælger at lægge sand eller grus i bunden, det har jeg haft rigtig dårlige erfaringer med:
Læs også Sand som strøelse i løsdrift endte som en stinkbombe
Fliser kan også være en løsning, og det vil i hvert fald sikre mod fugt, men det er et koldt og hårdt underlag. Det er tungt arbejde at lægge fliser og kræver en del anlægsarbejde og afretning.
Staldmåtter er perfekt bund i løsdrift
Jeg har haft rigtig gode erfaringer med at bruge staldmåtter i løsdriften.
Læs også Endelig tør bund i løsdriften
Staldmåtter beskytter mod fugt og kulde nedefra. De er nemme at rengøre. Når du har muget i bund, kan de vaskes med et Virkon S. Således får du en bedre hygiejne og kan minimere problemer med sur stråle og muk.
TDJ Isohorsmat er min nye favorit blandt staldmåtter
Jeg har i dette efterår haft lejlighed til at teste TDJ Isohorsmat, som er et nyt produkt på det danske marked. Jeg har for år tilbage anskaffet mig staldmåtter i massiv gummi, og de har også fungeret super godt. De er dog dyre og meget tunge at håndtere.
TDJ Isohorsmat er noget lettere. Isoleringsevnen er mærkbart bedre sammenlignet med gummimåtter. De er lidt mere stive i det, men stadig fleksible og kan godt ligge på et jordgulv, som ikke er 100% jævnt.
Måtterne samlet i et fer og not system (det betyder de kan sættes sammen). Det tog mig… og jeg lyver ikke… 10 minutter at lægge 9 m2 bund i løsdriften. Det var SÅ nemt sammenlignet med de tunge uhåndterlige gummimåtter. Jeg tænker derfor også, at disse måtter er perfekte til dem af jer, der bruger flytbare eller midlertidige læskure.
Nemmere at muge i bund i løsdrift
De nye staldmåtter har en lidt mere plastikagtig overflade, som ved første øjekast ikke virker lige så lækker, som det lidt blødere gummi. Jeg kan dog fortælle, at de er meget nemmere at gøre rene end almindelige gummimåtter. Strøelse og møg kan godt have lidt tendens til at “klistre” til gummimåtterne, mens på Isohorsmat er det lige til at feje af. Når først der er strøet ovenpå måtterne, kan man faktisk ikke mærke forskel på dem.
Måtterne behøver ikke dække hele bunden
For at det virker, behøver måtterne ikke dække hele gulvet. Du kan med fordel nøjes med at lægge måtterne på midterste område, hvor hestene gerne lægger sig. Nogle staldmåtter kan godt have tendens til at glide lidt rundt, medmindre de er meget tunge. Isohorsmat har et groft mønster på bagsiden, der gør, at de ligger fast, og når de også er samlet i fer not, så bliver de liggende præcis, hvor du har lagt dem.
Den rigtige strøelse som bund i løsdrift
Jeg har gennem tiden eksperimenteret med forskellige typer af strøelse herunder træpiller, tørv, sand og halm. Jeg vender som regel tilbage til halmen. Den er billig og hestene elsker den. Alle typer af strøelse har dog vist sig at være umulige at holde tørre og rene direkte på jordgulvet, mens tørv, træpiller og halm fungerer perfekt sammen med staldmåtter.
Jeg har fundet ud af at tricket til en ren og tør bund i løsdrift er ikke at strø for tykt. Hvis der er et tykt lag strøelse, så bruger hestene i højere grad løsdriften som toilet, og møg vil også blive æltet rundt, når hestene går ud og ind af løsdriften.
Hvis du strøer lidt mere sparsomt, men stadig så det dækker, så undgår du at bunden pakker sig til en fugtig stinkende madras. Staldmåtterne sikrer bunden mod fugt og kulde nedefra, og ved at holde strøelsen løs og luftig, får bunden mulighed for at holde sig tør, selvom luften er tyk af fugt i det regnfulde og tågede vintervejr. Det er desuden nemmere at muge i bund løbende gennem vintersæsonen, og på den måde sikre hygiejnen.