En blog om heste og ridning

Med eller uden grime på fold

Går din hest med grime mange timer på fold hver dag, så har du nok oplevet, at den kan få nogle kedelige slidmærker på hovedet. Selvom de sjældent udvikler sig til mere end hårløse pletter, så ser det ikke godt ud.

Når hesten går ude altid

Mine heste går i løsdrift og er på fold 24/7 365 dage om året. I starten lod jeg dem beholde grimen på, men der gik jo ikke lang tid før, de bare pletter kom. Jeg forsøgte mig frem med forskellige grimer med f.eks. Plys, fleece og neoprenfor, men det hjalp ikke rigtig.

Grimen kan give tandproblemer

Et andet problem er, at grimen kan forstyrre hestens naturlige tyggemønster, og dermed øge risikoen for tandproblemer. Man kan selvfølgelig lade grimen være meget løs, men så ender det ofte med, at den falder af.

Jeg var dog ikke meget for at lade dem gå uden grime. De er bestemt ikke svære at fange, faktisk kan det være svært at gå i fred på folden for dem, men min skræk er, hvis de en dag skulle bryde ud af folden. De er trods alt lidt lettere at fange, hvis de har en grime på. Samtidig var det også nemmere at binde dem op under fodring, så de ikke åd af hinandens foder.

Halsrem var en begrænset succes

I første omgang blev alternativet en halsrem. Tanken var at halsremmen ikke forstyrrede tyggemønster, men man havde stadig noget at gribe fat i og binde dem op i under fodring. Halsremmen lavede ikke slidmærker, men når jeg bandt hestene op, fik de alligevel hurtigt krænget sig ud af halsremmen, og det skete da også, at jeg måtte ud i folden og lede efter en tabt halsrem. At trække en hest i en halsrem er heller ikke nemt. Hesten har mange flere kræfter på den måde, og jeg kunne godt opleve, at hestene rendte afsted med mig, hvis jeg kun trak dem i halsremmen.

Grimen er en sikkerhedsrisiko

Et helt andet problem er, at grimen udgør en sikkerhedsrisiko for hesten, når den ikke er under opsyn. Hesten har meget lettere ved at hænge fast i noget, og går den så i panik, kan den hurtigt få gjort skade på sig selv. Nakkeskader og åbne sår i hovedet m.m. er ikke ualmindeligt, efter et hest har hængt fast med grimen. Se eksempel her (jeg advarer mod ubehagelige billeder!).

Man kan efterhånden få en række forskellige [sc name=”sikkerhedsgrime”]r som har en mekanisme, der får grimen til at springe op, hvis den udsættes for et kraftigt træk, når hesten f.eks. sidder fast i noget. De løser dog ikke problemet med slid på pelsen.

Til sidst besluttede jeg at lade dem gå uden grime. Grimerne hænger altid ved folden, så de er lige ved hånden, hvis hestene skulle løbe ud. Jeg er dog altid meget omhyggelig med at tjekke mit hegn, så jeg har heldigvis ikke oplevet, at de løb ud, men man kan jo aldrig vide.

Læs også Har du tjekket hegn for nylig

En reaktion

  1. Da jeg var barn kom min mors hest slemt tilskadekomne fordi han gik med halsrem, den satte sig fast mellem hov og sko, derfor vil jeg til en hver tid fortrække Ingen grime/halsrem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *