En blog om heste og ridning

Zebrastriber på heste virker mod insekter

Sommeren er lige om hjørnet, og det er en skøn tid, hvor både heste og mennesker nyder livet udendørs. Desværre tiltrækker sommervarmen også en del generende og blodtørstige insekter. Der findes et utal af staldtips og produkter du kan smøre eller sprøjte hesten med for at skræmme insekterne væk, og de er ikke alle sammen lige sunde for hesten. I stedet for at sjaske hesten ind i kemikalier, så findes der faktisk et alternativ: Zebrastriber!

Forskning viser at zebrastriber skræmmer insekter væk

Et hold af svenske og ungarske forskere har fra 2008-2011 gennemført en række eksperimenter, hvor de undersøgte hvordan klæger og fluer tiltrækkes af heste med forskellige farver og mønstre. Resultatet viste at mørke heste tiltrækker flere insekter end lyse heste, mens heste med striber tiltrækker alle færrest. Striber er ikke bare striber, jo smallere, jo mere kontrastfyldte (sort/hvid) og uregelmæssige striberne var, jo færre insekter tiltrak de. Altså jo mere lig zebrastriber jo færre insekter.

Læs mere i den videnskabelige artikel Polarotactic tabanids find striped patterns with brightness and/or polarization modulation least attractive: an advantage of zebra stripes

Men nu er heste jo ikke fra naturens side udstyret med zebrastriber. Der er dog alligevel mulighed for at drage nytte af forskningsresultaterne.

Dækken med zebrastriber

Du kan få et insektdækken med zebrastriber på til din hest, for at skræmme insekterne væk. Dækkenerne fås i flere udgaver og prisklasser.

Andre løsninger end dækken

Nogle heste trives ikke med dækken. De ødelægger de dem, selvom det er bedste kvalitet, eller også generer dækkenet dem og giver bare pletter i pelsen m.m. Vil du ikke give dækken på, kan du i stedet “male” striber på hesten.

Du kan bruge mærkespray, som man ofte bruger til grise og køer. Kig efter om sprayen er fødevaregodkendt (FDA), så er du sikker på, at den indeholder et minimum af skadelige stoffer. Mærkespray fås ofte i rød, grøn, blå eller sort. Har du en lys hest, kan du bruge sort til at male striber. Har du derimod en sort hest, så kan du være heldig at få fat i zebraspray.

Alternativt kan du tegne med hvidt gadekridt på den mørke hest, men det vil dog hurtigt forsvinde i f.eks. regnvejr.

Ulempen ved at “male” på hesten er, at man ikke lige suser til stævne med striber på, og mærkespray kan godt efterlade et farveskær efter, det er blevet vasket af. Så det forsvinder ikke fra den ene dag til den anden. Desuden kommer du ikke helt væk fra at bruge kemikalier på hesten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *