En blog om heste og ridning

Alene på tur

Mange ryttere oplever problemer, når de skal ride deres hest alene på tur. Hesten bliver måske nervøs, stopper op eller prøver at vende om og løbe hjem.

Et stærkt flokinstinkt

For vildheste er det forbundet med stor fare at blive adskilt fra flokken. Flokinstinket er stadig dybt forankret i vores tamheste, og seperationsangst er et vilkår, man må acceptere som hesteejer.

Sådan håndterer du seperationsangst

Undersøgelser af politiheste viser, at hestens adfærd ikke altid stemmer overens med dens stressniveau. En hest kan godt i sin adfærd virke rolig og stadig have et højt niveau af stress. Derfor kan den hest, der f.eks. stopper op og nægter at gå frem have samme stressniveau som den hest, der nervøst stepper siddelæns og hopper til side for selv de mindste ting.

Mindre stress

Hvis din hest skal lære at ride alene på tur, skal du først og fremmest have styr på dens stressniveau. Du kan ikke træne separationsangsten væk, men du kan dæmpe den betydeligt ved at give hesten en række gode oplevelser.

Start med arbejde fra jorden

Første skridt er at gøre hesten fortrolig med at blive adskilt fra flokken. Dette skal foregå i kendte omgivelser. Træk f.eks. hesten fra folden over i stalden alene. I begyndelsen gør du det kun ganske kortvarigt. Nus hesten, giv den en godbid og sørg for at den forbinder det at være “alene” sammen med dig som noget positivt. Gør det lidt men tit, Efterhånden som hesten stresser mindre kan du udfordre den yderligere ved at trække den på vejen. Gradvist længere og længere væk hjemmefra.

Venligt men bestemt

Når hesten adskilles fra flokken kan den reagere direkte aggressivt, f.eks ved at forsøge at bide eller skubbe. Her er det vigtigt, at du viser lederskab og meget bestemt forsvarer dit personlige rum. Samtidig er det vigtig du ikke stresser hesten endnu mere. Når du viser hesten, at du bestemmer, vil den hurtigt acceptere dit lederskab, og konflikt vendes til tillid.

Op på hesten igen

Når hesten er helt fortroligt med at blive trukket ud alene, kan du begynde at ride ud alene. Igen er det vigtigt at ride lidt men tit i begyndelsen. Efterhånden kan hesten rides længere og længere væk alene uden problemer. De færreste heste bliver helt ligeglade med at ride ud alene, og det er ofte nødvendigt at drive hesten bestemt fremad det første stykke hjemmefra.

Tilbagevende seperationsangst

Når du flytter din hest til en ny stald, eller der kommer en ny hest ind i flokken, kan du godt komme ud for, at din hest, der ellers villigt går tur alene, pludselig bliver seperationsangst. Efter et stykke tid forsvinder det som regel igen af sig selv, men det kan være nødvendigt i en periode at starte forfra med træningen.

En reaktion

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.