En blog om heste og ridning

Arbejde fra jorden – læs “I harmoni med hesten”

Da jeg for nylig blev gravid for anden gang, kunne jeg mærke med mig selv, at  jeg ikke havde modet til at fortsætte ridningen af min fjordhoppe Mosegårdens Harmoni. Den søde ventetid skulle dog ikke gå til spilde, for der er jo flere måder, man kan udvikle sin hest på end fra ryggen. Jeg hev derfor en af mine yndlingsbøger ned fra reolen, for at få lidt inspiration til arbejde fra jorden.

Smukke billeder og enkelt sprog

Billede fra bogen I harmoni med hesten

Da jeg for nogle år siden købte bogen I harmonimed hesten af Ute Lehmann, blev jeg betaget, ikke bare af de smukke billeder i bogen, men også den enkle klare måde hvorpå den beskriver en række grundlæggende øvelser, du kan lave med din hest.

Ute Lehmann har sin helt egen filosofi omkring, hvordan hestens skal trænes. Billedet er et træ, der symboliserer tre træningsniveauer eller klasser. Roden er fundamentklasse, stammen er harmoni klasse og trækronen er kroneklasse. Til hver klasse, eller til de to første i hvert fald, knytter der sig nogle grundlæggende øvelser. Hele grundtanken bag træningsmetoderne er nok en tand for hippieagtig til mig. Jeg synes dog helt klart, at jeg har lært noget af Utes filosofi, selvom jeg ikke altid er enig med hende.

Jordarbejde er ofte forsømt

Jeg indrømmer gerne, at jeg fra tid til anden ikke giver mig tid til det grundlæggende jordarbejde, da jeg bestemt synes, at det sjoveste er at sidde på ryggen af hesten. Det er en skam. Ved at følge Utes “opskrift” vil man uden tvivl opnå en højere grad af harmoni og ro i arbejdet med sin hest. Øvelserne giver mening, uanset hvad man bruger sin hest til, og hvilket niveau man arbejder på. Nogle af øvelserne har man nok set før i en eller anden form, men Ute Lehmann får bare sat tingene lidt i system på enkel og forståelig måde.

Favoritøvelser

Billedserie af øvelser fra bogen I harmoni med hesten

Blandt mine favoritøvelser fra fundamentklassen er “statue”, hvor hesten trænes i at stå stille uden at være bundet op, og man bevæger sig til, fra og omkring hesten.

En anden god øvelse er “synkronisering” hvor hesten trænes til at følge dine bevægelser og kropssprog. Når du går, går hesten, og når du stopper, stopper hesten. Især hos unge eller rå heste er dette ikke en selvfølge, men når det er indlært, letter det håndteringen af hesten utrolig meget.

Fra harmoniklassen kan en øvelse som “indparkering” også fremhæves, den ligger til dels i forlængelse af statue, og gør det muligt at indparkere hesten ved en skammel, sten eller ligende afhængig af situation. Opstigning fra skammel aflaster hestens ryg og gør opsidning for selv gumpetunge ryttere som mig til en leg.

Jeg kan varmt anbefale bogen og dens øvelser. Du se videoklip af øvelser m.m. på Ute Lehmanns hjemmeside horseinharmony.dk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.