En blog om heste og ridning

Bidløs ridning er kommet for at blive

Da jeg i foråret skulle til at starte min nye hest op i ridning, reagerede hun pludseligt negativt på biddet. Selv ved en ganske let tøjlekontakt, tog hun hovedet helt i vejret og udviste tydeligt ubehag. Jeg tog selvfølgelig straks hovedtøjet af. Et par dage senere kom doktor dyr forbi til et tjek.

Dyrlægen kunne konstatere, at hun havde en gammel skade på underkæben, det sted der hedder laderne. Laderne er det tandløse stykke mellem fortænderne og kindtænderne, der hvor biddet ligger. Skaden var gammel, men lige nu var der tilsyneladende en irritation. Hvor skaden kommer fra aner jeg ikke, og tidligere ejer vidste vist heller ikke noget om den.

Forslag om operation

“Hvad kan man så gøre ved det doktor dyr?” Dyrlægen kunne ikke gøre noget, men han ville gerne henvise mig til et hestehospital med henblik på en eventuel operation. Det blev selvfølgelig sagt i bedste mening, med udgangspunkt i dyrlægens faglige viden. Nu er det bare sådan, at jeg ikke i min vildeste fantasi kunne finde på at lade min hest undergå en operation, for at gøre det muligt, at jeg lægger et stykke metal i munden på den. Måske nogen synes, det er en løsning, hvis de har en meget fin og dyr dressurhest, der skal præstere på konkurrencebanerne. Jeg synes til gengæld, det er uetisk

Bidløs optømning blev løsningen

hest der rides med hackamoreHeldigvis findes der andre og mindre drastiske løsninger. I (den store) kasse med rideudstyr jeg aldrig bruger, fandt jeg en gammel hackamore, som jeg havde købt for nogle år siden og kun brugt få gange. Jeg fik lagt den på Monique, og det fungerede faktisk fint. Det krævede lidt tilvænning, nok mest for mig, men i løbet af en måneds tid, så var det, som om vi aldrig havde prøvet andet.

Senere på året da doktor dyr igen var på besøg til det årlige tandtjek og vaccination, tjekkede han skaden i Moniques mund. Irritationen var væk, og jeg kunne godt få grønt lys til at prøve med bid igen. Det er dog ikke kommet dertil endnu, vi er begge super glade for hackamoren, og den fungerer glimrende til turridning.

Bidløs ridning og stævner

Det har i mange år været tilladt at benytte bidløs optømning som hackamore til springstævner og distancestævner, men ikke dressurstævner. I 2015 nedsatte Dressurudvalget hos Dansk Rideforbund en arbejdsgruppe, der har stået for at danne rammerne for afvikling af testklasser med bidløs optømning i 2016 ved D-stævner. Der har været heftig kritik af disse testklasser på de sociale medier, men generelt må man sige, at det er positivt at DRF langsomt er ved at åbne op for alternative optømninger i dressurklasserne. Det går ikke så stærkt, som nogen kunne ønske sig, men det er nok også bedre at arbejde ud fra princippet “better safe than sorry”.

Kilder:

http://www.rideforbund.dk/Information/Nyheder/2015/11-%20November/Vilduridebidloesdressur.aspx

http://www.rideforbund.dk/Information/Nyheder/2016/12December/Bidloesdressuri2017.aspx

Topryttere kan bane vejen for bidløs dressur

I 2011 vakte det opsigt, da den tyske toprytter Uta Gräf lagde en video ud af bidløs træning med Gran Prix hesten Le Noir. Topryttere med autoritet, som viser, at dressurridning uden bid er muligt, kan være med til at bane vejen for mere bidløs ridning på stævnebanerne. Det betyder meget for alle de ambitiøse dressurryttere rundt om i landet, at de kan se eksempler på, at højere dressur uden bid er en reel mulighed, og at man ikke nødvendigvis behøver at operere hesten eller kassere den, hvis ikke den trives med den traditionelle optømning.

Kom selv i gang med bidløs ridning

Har du selv lyst til at komme i gang med bidløs ridning? Ute Leemann har udgivet en bog om emnet Kunsten at ride uden bid, som er en fin introduktion til emnet. Der findes også en gruppe på Facebook.

Jeg forhandler selv forskellige hackamores i min shop, så kig forbi!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.