En blog om heste og ridning

Godbidder til træning af heste

Godbidder er ofte en kraftfuld motivation for hesten og kan virkelig speede indlæringen op, og når alt andet fejler, så bruger jeg godbidder.

For små 2 måneder siden fik jeg min nye hest Monique hjem. Hun er 8 år gammel og meget rå. Hun har været redet en smule for to år siden og har ellers gået som “foldbums” en stor del af sit liv. Det kan man godt mærke. Hun er noget nervøs ved sine omgivelser, f.eks. bryder hun sig ikke om spande, kan ikke stå bundet op og farer ofte sammen over små ubetydelige ting. Hun er i bund grund rolig, men hun udtrykker stress ved at pruste, gå meget langsomt, klaprer med læberne, smaske og kører ørerne frem og tilbage.

Siden Monique kom hjem har jeg næsten dagligt trænet hende i en række grundlæggende ting som at være bundet og spise af en spand. Vi har også trukket ture og mødt en masse “farlige” ting, som efterhånden ikke er så farlige mere.

Træningen virker ikke

Meningen er at jeg skal bruge Monique som ridehest, og da hun er en høj dame på omkring 170 cm, så lægger jeg vægt på, at hun lærer at blive indparkeret ved en skammel, så jeg ikke skal trække sadel og ryg skæv på hende i mit (gumbetunge) forsøg på at stige op. Problemet er bare at hjemme hos os er “skamlen” en omvendt murerbalje, og den synes Monique bestemt ikke om, den er mindst lige så farlig som en spand. Vi har trænet og trænet og trænet, men Monique synes ikke at gøre fremskridt, hun er stadig lige skeptisk overfor murerbaljen, og faktisk er hun begyndt at gå sin vej, når jeg kommer for at hente hende i folden.

Så har jeg været lidt i tænkeboks, for hvordan kan det være, at en normal hest med et naturligt roligt temperament laver så meget vrøvl over en murerbalje? – Fordi den mangler motivation! Nogle heste er meget nysgerrige og åbne overfor at lære nyt og for dem er et rosende ord og et klap på halsen rigelig motivation.

Læs også Husk at rose hesten

Kærlige ord og klap er dog ikke nok motivation for Monique på nuværende tidspunkt. Derfor har jeg trukket et es ud af ærmet: Godbidder!

Godbidder kan sætte skub i indlæringen

Godbidder er en såkaldt positiv forstærkning og kan få hesten til at lære hurtigere. For nogle heste kan det faktisk gå helt over gevind, så de bliver helt hyperaktive, anmassende og søgende, så snart de ser dig og KUN tænker på godbidder. Af samme grund bruger jeg sjældent godbidder som en del af træningen. Jeg har dog gjort en undtagelse med Monique, for det vi har gjort hidtil, har ikke virket, og så må man jo prøve noget nyt. Jeg brugte gulerødder i små stykker eller velsmagende hestebolcher.

Sådan gjorde jeg:

  1. Først skulle der etableres en forbindelse mellem godbidden og det rosende ord “dyyyygtiiig”, så jeg kan fortælle Monique præcis, hvornår hun gør det rigtige. Her plejer jeg at bruge det at bakke hesten. Jeg siger lidt bestemt “bak”, trækker baglæns i grimen og evt. tapper hesten med en pisk på bringen. Når den går et skridt baglæns, udbryder jeg et højlydt “dyyygggtiiig” og giver herefter godbidden.
  2. Efter få forsøg reagerede Monique blot på ordet “bak”. Jeg skulle altså bruge meget mindre pres for at få hende til at udføre handlingen. Hun forstod altså princippet.
  3. Så den store finale: Murerbaljen! Det lykkedes mig faktisk at få hende til at stå så længe ved siden af baljen, at jeg kunne tage et billede, og det er virkelig et fremskridt.
Hest der står ved siden af en murerbalje i forhåbningen om at få godbidder
En næsten utålelig rædsel for Monique.

Tænk engang hvad man kan nå  på en enkelt træningsgang med godbidder. Hun har muligvis kunnet lignende øvelser tidligere, da hun var mere i hænder, men vi har kæmpet med det murerbaljen, siden hun kom. Godbidderne har gjort Monique motiveret for samarbejde.

Jeg skriver naturligvis en opfølgning på vores lille “gennembrud”. Planen er at fortsætte indlæringen af f.eks. indparkering ved hjælp af godbidder, og så se om Monique ikke på sigt kan finde motivation for at lære nye ting uden godbidder. Det har jeg i hvert fald oplevet med andre heste.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.