En blog om heste og ridning

Husk at rose hesten

Når man skal lære hesten noget nyt, benytter du typisk enten positiv og negativ forstærkning til at fortælle hesten, hvad du vil have den til at gøre. Studier i hestens adfærd peger på, at positiv forstærkning er langt mere effektivt end negativ forstærkning.

Negativ forstærkning

Når man fjerner et pres fra hesten, samtidig med at den gør det rigtige, kaldes det negativ forstærkning. Det betyder ikke, at det er noget dårligt, men bare at du fjerner noget ubehageligt. Når du trækker i tøjlen for at stoppe hesten, så fjerner du trykket på tøjlen, idet hesten stopper.

Positiv forstærkning

Når du tilfører hesten noget, idet den gør det rigtige, kaldes det positiv forstærkning. Det kan være en godbid eller et kærtegn, som hesten godt kan lide. Klikketræning er også et eksempel på positiv forstærkning. Hesten forbinder klikket med belønningen, der ofte er en godbid.

Forstærkninger i anvendelse

Når  vi arbejder med heste, er vi tilbøjelige til især at bruge den negative forstærkning. Vi skubber, presser, hiver og prikker til hesten for, at den skal gøre, som vi ønsker.

Personligt er jeg ikke tilhænger af foderbelønninger. I nogle sammenhænge f.eks. med trailertræning kan det være rigtig godt, mens det er ret upraktisk, mens man rider. Foderbelønninger er meget effektive, men det kræver du har styr på det. Du kan hurtigt lære hesten nogle unoder også.

Jeg har fundet ud af, at et højlydt, skabet “DYYYYGTIIIIIIIIG” sammen med et velplaceret kærtegn er ret effektivt sammen med den negative forstærkning, som vi jo bruger hele tiden. Jeg glemmer det bare alt for tit. Så her en påmindelse til mig selv og andre: Husk at rose hesten!

PS. Det gælder også for mennesker.

Læs mere om

Læringsteori og klikketræning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.