En blog om heste og ridning

Sådan får du din hest tilbage efter en overbelastnings- eller seneskade

Forholdet mellem hest og rytter

Forholdet mellem hest og rytter er helt unikt – man er nærmest et med hinanden, to organismer der bevæger sig som en – man har fundet ud af at heste og rytter kan udvikle et forhold, der svarer til det, man ser mennesker imellem, hvor hest og rytter tilpasser sig hinanden, både mentalt og fysisk. Nogen gange kan der dog komme grus i maskineriet – man kan være ude af takt, og uheldet kan være ude. En overbelastningsskade opstår. Men hvad gør man så? Hvordan rehabiliterer man bedst sin ”bedre halvdel”? Det vil jeg i det følgende blogindlæg komme nærmere ind på.

Seneskader

Når man rører sig kommer man af og til, til skade. Det gælder for både mennesker såvel som heste. Det kan være nok så surt, at skulle sidde på sidelinjen og følge med i hestens rehabilitering. Men hvis man går til det med rette indstilling, er det min erfaring at, det kan være med til at gøre båndet mellem hest og rytter endnu stærkere.

Seneskader er desværre en udbredt skade hos heste, fordi belastningen er så relativt stor på hestene, når de galopperer eller springer. Man kan komme langt med forebyggelse, men nogen gange er uheldet bare ude, og hvordan kommer man så videre?

Når din hest er i gang med hårdt arbejde, det være sig spring, galop eller lignende, kan den risikere at bindevævet mellem knogler og muskler, også kendt som sener, bliver overbelastet, eller i værste fald bliver revet over.

Behandling

I det moment din hest kommer til skade, skal du øjeblikkeligt instille ridningen med hesten og stille den i box, indtil der er en professionel, der har tilset hesten. Her kan du sagtens selv starte behandling af hesten. Dette kan gøres ved at sprøjte koldt vand på hestens ben i en 20 minutters tid – dette kan i høj grad have positiv effekt på hestens heling, og det menes, at vand faktisk er mere effektivt end is, når det kommer til nedkøling af en muskelskade.

Efterfølgende skal der påsættes forbinding – det er alfa og omega at du sørger for, at hestens ben er tørt inden du sætter forbinding på. En god ide kan være først at sætte én forbinding på hesten og så skifte den et par timer efter for at mindske risikoen for irriteret hud. Våd hud bliver nemmere irriteret end tør hud.

Herefter kan du med fordel pålægge kompressionsbandager og på den måde støtte hesten og gøre forløbet mindre smertefuldt. Husk på ikke at ligge bandagerne for stramt – hvis du er i tvivl, så løsn det lidt.

Det vil her være en fordel for dig at få besøg af dyrlægen et eller andet sted i processen – så vedkommende kan administrere smertestillende.

Forkort behandlingstiden med kropsvarme og infrarød behandling

Noget, jeg har set med egne øjne, er effektiviteten af kropsvarme og infrarød i forbindelse med denne type skader – dette skal ses som supplement til dyrlægens behandling. Back on Track er et firma af svensk oprindelse, der producerer led og muskelbandager. Det der gør lige netop disse bandager specielle er, at der er blevet smeltet keramiske tråde ind i dem. Disse tråde bliver opvarmet af kroppen selv og reflekterer efterfølgende varmen ind i kroppen igen – dette er det vi i daglig tale kender som infrarød stråling. Infrarød stråling har den unikke og fremragende egenskab, at det sætter ekstra skub i blodcirkulationen, og det er på den måde, at produkterne hjælper din hest.

Ovenstående egenskaber er ikke bare gode i en reaktionær situation som følge af en skade, de kan også med fordel benyttes præventivt for at forhindre skader i fremtiden.

Infrarød behandling af skader er ikke en ny teknologi, men noget der har været kendt i mange år. Back on Tracks produkter bliver testet af en uafhængig instans – nærmere bekendt et Universitet i Beijing og dette er forbrugerens sikkerhed for produkter af højeste kvalitet.

Også til ryttere

Ligesom med heste kan ryttere også komme i fysiske problemer – derfor har Back on Track også muskelbandager til mennesker lige så vel, som de har det til heste og hunde – de er i og for sig identiske med dem til heste, de er naturligvis bare designet med mennesker og hunde i tankerne.

All you need is love

Selvom du er nok så grundig med den professionelle behandling af din tilskadekomne følgesvend, er det vigtigt, at du giver din hest masser af omsorg og kærlighed, når den er stillestående. Riv tid ud af kalenderen til at hygge om hesten og vis den lidt kærlighed

Det er simpelthen så dejligt at have lidt tid sammen med en hest på en måde, som man ikke normalt har – giv den lidt lækkert og brug tid sammen med den. Din hest kan godt risikere at blive nedtrykt, når den er stillestående, og det kan sænke helingsprocessen.

Jeg startede ud med at skrive, at båndet mellem hest og rytter er noget helt specielt og den pointe vil jeg også gerne slutte indlægget af med – at vise din hest kærlighed, når den ellers oplever modgang, er nemlig noget af det, der er med til at styrke båndet med jer, og sikre at i kommer stærkere ud på den anden side.

Om Forfatteren

Portræt af Lotte VeidelandsNavnet er Lotte Veidelands. Jeg er uddannet sygeplejerske og jeg driver Bot-shop.dk, Häst-shop.se, samt Veidelands. Hvis du er støt på sidstnævnte før, kan det sagtens være i kraft af at der er fysiske butikker på 4 travbaner rundt i det ganske land. Det der fascinerer mig specielt ved hestesporten (og grunden til jeg valgte at drive forretning inden for dette felt) er det specielle bånd der er mellem hest og rytter, det er noget helt unikt, som jeg ikke synes, man finder indenfor andre sportsgrene.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

OBS. For at undgå spam, skal jeg godkende din kommentar manuelt første gang, derfor kan der gå en dag eller to før den vises i kommentarsporet. Når du først har fået én kommentar godkendt, bliver den næste godkendt og vist med det samme.